Lucrurile au ajuns mult prea departe, a reacționat vineri ministrul mediului Tanczos Barna, după ce un activist de mediu și doi jurnaliști au fost bătuți de mai mulți bărbați, în județul Suceava. Premierul le-a recomandat să depună plângere.

UPDATE

Ministrul de Interne, chemat la audieri de deputatul USR PLUS Iulian Bulai

„În urma violentului atac asupra jurnaliștilor petrecut la Suceava, am decis invitarea la Comisia de cultură, arte și mijloace de informare în masă, a ministrului de interne, Lucian Bode. Securitatea jurnaliștilor este importantă. Poliția și Jandarmeria trebuie să ia măsuri cu precădere pentru categoriile sociale și  profesionale expuse riscului la violență. Protecția jurnaliștilor este o problemă la nivel european, iar statul român trebuie să ia în serios această provocare. Sper ca ministrul să dea curs acestei invitații. Avem obligația de a susține și de a proteja jurnaliștii. De meseria lor depinde deschiderea și libertatea întregii societăți”, declară deputatul USR PLUS Iulian Bulai.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, este invitat la audieri marți, ora 15.30. În contextul în care s-au înmulțit, în ultimul timp, incidentele violente în care sunt implicați activiști de mediu, jurnaliști și simpli cetățeni îngrijorați de soarta pădurilor din România, iar anchetele desfășurate de autorități nu au avut rezultate concrete, USR PLUS a reiterat, în cursul zilei de vineri, solicitarea de a fi înființată de urgență o Direcție specializată în investigarea infracțiunilor de mediu, „DNA-ul pădurilor”.

Proiectul, inițiat de USR încă din timpul legislaturii trecute și blocat, în 2020, de Guvernul PNL la Curtea Constituțională, a fost din nou "sabotat" prin demiterea ministrului Stelian Ion, acuză USR PLUS printr-un comunicat de presă.

La rândul său, deputatul USR PLUS Adrian Giurgiu îi cere ministrului Mediului să dispună verificări la Direcția Silvică Suceava.

+++

Premierul Florin Cîțu le-a recomandat jurnaliștilor și activistului de mediu care au fost victime ale unor agresiuni în localitatea Coșna din județul Suceava să depună plângeri împotriva agresorilor, dar a și cerut instituțiilor statului să intervină și „să își facă datoria” în acest caz.

„În orice eveniment de acest gen autoritățile statului trebuie să își facă datoria, imediat, rapid, fără niciun fel de ... Nimeni nu trebuie să spună altceva. Instituțiile statului, Poliția, Procuratura, toți trebuie să intervină să își facă datoria. Înțeleg că s-a făcut acest lucru (....) Există totuși o mică problemă. Înțeleg că nu este făcută nicio plângere penală din partea celor care sunt vătămați și ar trebui ca procedura să meargă mai departe să fie aceste plângeri, pentru că altfel nu știu dacă poliția poate legal să facă ceva, dar, repet, astfel de acte, orice act de violență trebuie imediat anchetat și cei care sunt responsabili trebuie să răspundă pentru asta”, a spus șeful Guvernului, potrivit Agerpres.

*************************

Poliția Română s-a lăudat cu acțiunile de control și confiscările de material lemnos în urma acestora.

„În județul Suceava, polițiștii au desfășurat 1.200 de controale pe linia combaterii ilegalităților din domeniul silvic. Au verificat aproximativ 2.800 de obiective, dintre care 2.700 mijloace de transport, 28 de exploatări forestiere, 19 instalații de debit lemn, 25 de depozite de material lemnos, precum și alte obiective”, a spus vineri purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan.

În urma acestor activități au fost înregistrate 187 de dosare penale, pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de Codul Silvic, relatează Agerpres.

În total, polițiștii, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, au aplicat peste 5.500 de sancțiuni contravenționale în domeniul silvic în primele opt luni ale anului, în valoare totală de aproape 9 milioane de lei, și au constatat aproape 6.500 de infracțiuni, cu 63% mai multe față de perioada similară a anului trecut, a spus Georgian Drăgan.

„În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, au executat peste 27.000 de controale în domeniul silvic, fiind verificate 6.000 de obiective, precum și peste 45.000 de vehicule”, a precizat acesta.

Au fost confiscați peste 30.000 de metri cubi de material lemnos, precum și peste 330 de bunuri și valori (cu 41% mai multe ca în aceeași perioadă a anului trecut).

„Un ajutor important am avut din partea cetățenilor, Poliția Română primind, prin sistemul 112, un număr de 914 apeluri de urgență, cu 189% mai multe față de anul trecut, 147 dintre acestea fiind confirmate ca fiind ilegale”, a completat Georgian Drăgan.

*************************

În același timp, mai multe ONG-uri cer ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, și conducerii Poliției Române să asigure cu celeritate și transparență desfășurarea unei anchete în cazul activistului de mediu și jurnaliștilor agresați în zona Vatra Dornei, în timp ce documentau fenomenul tăierilor ilegale de păduri.

Conform sursei citate, acest tip de atacuri, care, uneori, se soldează chiar cu pierderi de vieți omenești, denotă „incapacitatea statului de a lua măsuri în combaterea fenomenului de tăieri ilegale” și, mai grav, „eșecul autorităților statului român în mandatul esențial de protejare a vieții cetățenilor”.

De-a lungul anilor, organizațiile de mediu au atras atenția, în mod repetat, că activiștii de mediu și silvicultorii își riscă viața în activitatea lor de protecție a mediului și de conservare a mediului natural. De asemenea, în ultimii ani mai mulți jurnaliști au fost agresați în timp ce documentau tăierile ilegale de păduri. În 2019, Greenpeace România și Agent Green estimau că peste 600 de persoane au fost, de-a lungul timpului, rănite, iar șase dintre ele au murit în urma acestor violențe.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită autorităților statului să-i ancheteze cu celeritate pe cei 20 de bărbați care i-au bătut pe jurnaliștii care investigau tăierile ilegale de păduri din județul Suceava.

Chiar în ziua în care Comisia Europeană solicita statelor membre să implementeze Rezoluția privind siguranța jurnaliștilor, în România jurnaliștii care documentau tăierile ilegale de păduri din Suceava au fost bătuți crunt de către 20 de agresori, iar aparatele și materialele video realizate au fost distruse, notează MediaSind.

Sindicatul menționează că victimele au depus vineri plângeri penale la IGPR - Secția de Investigații Criminale, contrazicând astfel afirmațiile premierului.


*************************

”Lucrurile au ajuns însă mult prea departe! Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile, care pun în pericol integritatea și chiar viața celor care apără pădurea. Condamn orice agresiune de acest fel și îmi doresc ca toți autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor care îl însoțeau să fie identificați și să suporte consecințele legale maxime”, a declarat ministrului mediului.

Dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluși imediat din această breaslă, a mai spus Tanczos Barna, care a cerut tuturor structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penală și să ofere întreg sprijinul pentru identificarea și sancționarea vinovaților.

”Garda Forestieră Suceava a pornit deja un control în acea zonă, iar orice abatere de la legislația silvică identificată va fi drastic sancționată”, a anunțat ministrul.

Joi seara, Greenpeace România a anunțat pe Facebook că regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna (jud. Suceava).

Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse.

Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina.

”Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-și cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei. Câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei. Avocații Greenpeace au intrat în legătură cu victimele conștiente și le oferă asistență juridică de urgență”, a precizat organizația, adăugând că cei trei primesc îngrijiri medicale, iar starea lor este stabilă.

”Știrea este cutremurătoare și nu poate rămâne la nivel de informație care să ne revolte o zi sau două. Cazul trebuie investigat rapid și vinovații identificați până la nivelul celor care comandă astfel de atacuri, nu doar al executanților”, a scris Stelian Ion.

Fostul ministru al justiției a adăugat că o ”DNA a pădurilor” trebuie creată cu prioritate: ”Cât timp am fost la Ministerul Justiției, ajunsesem în grupul de lucru special constituit la un acord și la o formă aproape finală a proiectului. Solicit reactivarea grupului de lucru de la Ministerul Justiției pe infractionalitatea de mediu pentru a promova forma finală a legislației specifice”.

Documentar ARTE: Un amestec de corupție și interese private devastează pădurile din România

Mai mult pe EurActiv »