Președintele Klaus Iohannis a adresat luni, 15 martie 2021, un mesaj cetățenilor români de etnie maghiară, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

”Pentru dumneavoastră, cetățenii români de etnie maghiară, ziua de astăzi este una care vă oferă prilejul de a reafirma valorile pe care le prețuiți și care v-au unit ca popor, precum și de a prezenta cu mândrie identitatea care v-a consacrat în istorie și în cultura universală. Remarc și cu această ocazie contribuția semnificativă a minorității maghiare din România și a reprezentanților săi politici la pașii importanți făcuți de țara noastră în integrarea europeană, în recuperarea valorilor democratice și în așezarea societății noastre pe temelia respectului drepturilor omului și protecției minorităților. Acestea sunt fundamente ale parcursului nostru comun pentru un viitor european, care arată înțelegerea profundă a învățămintelor trecutului”, a transmis președintele Klaus Iohannis în mesajul său.

Șeful statului consideră că lupta împotriva pandemiei de COVID-19 și eforturile solidare de depășire a greutăților perioadei pe care o traversăm sunt o dovadă că românii și maghiarii ”pot să-și fructifice calitățile și potențialul uman deosebite”.

”Împreună, prin cultivarea armoniei interetnice, vom consolida o societate puternică și prosperă, un proiect comun în cadrul căruia minoritatea maghiară din România își are locul și contribuțiile sale remarcabile”, se mai arată în mesajul prezidențial.