Ministrul muncii răspunde criticilor privind plafonarea indemnizației primite de părintele care are grijă de copil în primii ani după naștere, spunând că statul puteam să o elimine complet.

„Nimeni din România nu contribuie vreodată pentru indemnizația de creștere a copilului. Este o formă a statului de a ajuta familiile ca să-și crească acești copii în perioada în care nu lucrează. Deci, nu avem ce să vorbim aici de principiul contributivității, iar plafonul este maxim din Uniunea Europeană. Puteam să-l facem și mai jos. Puteam să facem ca în țări foarte dezvoltate din UE, să nu mai dăm deloc sau să dăm 100 de euro. Dar n-am făcut-o. Am plafonat la 1.800 de euro”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, ministrul muncii și protecției sociale.

„Din punctul nostru de vedere, este îndestulător pentru România, atât timp cât această sumă se dă și în Germania și este maximum din UE. Nicăieri în lume nu există posibilitatea ca să te întinzi cu această sumă în funcție de venituri”, a spus Vasilescu la ședința Comisiei de muncă de la Senat, unde s-a discutat despre legea de aprobare a ordonanței referitoare la plafonarea indemnizației de creștere a copilului. 

Potrivit Agerpres, comisia a dat marți raport favorabil proiectului de lege privind aprobarea Ordonanței de urgentă a Guvernului 55/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgentă a Guvernului 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. 

Ministrul a menționat în dezbateri că numărul celor afectați de această plafonare este de 1.000 de persoane și că statul român ajunsese să plătească lunar și 35.000 de euro.