Utilizarea aditivilor de fosfat în carnea de kebab va fi permisă de Uniunea Europeană.

O rezoluție care cerea interzicerea autorizării aditivilor de fosfat în carnea de kebab nu a reușit să obțină o majoritate absolută de 376 deputați în Parlamentul European.

Ca urmare, Comisia Europeană poate să permită utilizarea acidului fosforic, fosfaților di și tri și polifosfaților (E 338-452) în carnea de kebab - fie ea de oaie, miel, vită sau pui, anunță legislativul UE.

Conform Comisiei Europene, utilizarea fosfaților este necesară pentru o extracție parțială și procesare a proteinelor animale pentru a forma o peliculă pe carnea stratificată pe un suport vertical pentru a lega bucățile de carne și a asigura congelarea și prăjirea omogene.

Rezoluția depusă de comisia pentru sănătate publică și siguranță alimentară a picat la limită, deoarece a primit 373 de voturi pentru - cu trei mai puține decât era nevoie, în timp ce 272 de deputați au votat împotrivă și 30 s-au abținut.

Comisia Parlamentului a propus interzicerea utilizării aditivilor de fosfați din cauza unor îngrijorări privind efectul asupra sănătății publice.

Regulile UE nu permit, în general, utilizarea fosfaților în preparate de carne, decât ca excepție, în anumite tipuri de cârnați și burgeri. Anumite studii științifice au făcut legătura între o dietă foarte bogată în fosfor și creșterea riscurilor de afecțiuni cardiovasculare.

Membrii Comisiei de sănătate publică a Parlamentului European nu și-au propus însă să interzică kebabul și alte produse comparabile în UE, ci doar utilizarea unor anumite tipuri de aditivi alimentari în preparatele de carne.