Ministrul Educației, Ligia Deca, anunță că de la 1 iunie, atunci când Guvernul a majorat modic salariile în învățământ, peste 15.000 de persoane au renunțat la grevă.

"Ca urmare a Ordonanței de urgență 53 (adoptată pe 1 iunie 2023 - n.r.), care prevede majorările salariale în învățământ, de la momentul adoptării ordonanței și până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice", a spus Deca.

Ea a mai adăugat că este vorba despre peste o mie de unități de învățământ în care nu mai este nimeni în grevă.

Cu toate că sindicatele au respins majorările, Deca susține că aceste cifre arată "încrederea cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern".

Declarațiile Ligiei Deca au fost făcute după ce Ministerul Educației a organizat marți, de la ora 11:00, o întâlnire cu reprezentanții elevilor și părinților, în contextul celei de-a treia săptămâni de grevă generală în sistemul de educație preuniversitar.

+++

Ministerul Educației a transmis ulterior printr-un comunicat de presă că a centralizat constant informații statistice privind personalul din învățământul preuniversitar care a participat la protestul declanșat în 22 mai, iar conform datelor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, situația, la nivel național, după adoptarea Ordonanței de urgență 53/2023, se prezintă astfel:

În perioada 31 mai - 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).

Față de datele primite în 31 mai, astăzi, 6 iunie, se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%).

La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).

În perioada 31 mai - 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice.

La nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare, în 1.007 unități de învățământ procentul cadrelor didactice de participare la grevă este 0 (cu 168 de unități mai mult decât în 31 mai), iar în 233 de unități participă întregul personal didactic (cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai).

Ministerul susține că niciun județ nu a raportat o participare la grevă a personalului din învățământul preuniversitar de 100%.