Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat, joi, lista țărilor sau zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

"Se aprobă lista și clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic în vederea stabilirii persoanelor asupra cărora se instituie măsura carantinei de 14 zile cu privire la cei care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta hotărâre. Criteriul pe baza căruia se stabilește încadrarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori", se arată în Hotărârea nr. 43 a CNSU, citată de Agerpres.

Astfel, în zona roșie se regăsesc:

* Seychelles

* Mongolia

* Namibia

* Uruguay

* Columbia

* Argentina

* Oman

* Maldive

* Kuweit

* Brazilia

* Suriname

* Saint Kitts si Nevis

* Costa Rica

* Bahrain

* Paraguay

* Chile

* Botswana

* Tunisia

* Africa de Sud

* Panama

* Marea Britanie

* Nepal

* India

În zona galbena se afla următoarele țări:

* Fij

i* Emiratele Arabe Unite

* Trinidad si Tobago

* Georgia

* Malaysia

* Cuba

* Bolivia

* Sint Maarten

* Zambia

* Guyana

* Cipru

* Irak

* Federația Rusa

* Kârgâzstan

* Portugalia

* Insulele Virgine Britanice

* Iran

* Jersey

Restul țărilor se află pe lista verde.

"Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel: a) Zona Verde - unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5; b) Zona Galbenă - unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3; c) Zona Roșie - unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3", se mai menționează în documentul citat.