Pentru prima dată după 3 ani de zile, rezultatele sesiunii de monitorizare a plajelor arată că litoralul românesc a fost în 2020 cel mai curat din 2017.

Rezultatele au fost prezentate de către ONG-ul Mare Nostrum, care arată că numărul deșeurilor a scăzut considerabil, o cauză putând fi și perioada de pandemie, care a ținut oamenii acasă.

Potrivit ONG-ului, pe cele 8 sectoare de plajă monitorizare au fost identificate 6.646 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materal textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal, un număr considerabil mai mic față de 2019, când au fost înregistrate peste 45.000 deșeuri în cele două sesiuni anuale.

Cel mai murdar sector de plajă, în urma monitorizărilor efectuate a fost Năvodari, cu 2.074 deșeuri, o parte din ele provenind de la construcțiile din zonă.

Pe locul 2 în topul cantității de deșeuri înregistrate s-a aflat Mamaia Nord, cu 1.481 deșeuri. Cele mai mici cantități de deșeuri au fost înregistrate pe sectoarele din Vama Veche și Corbu.

”Cifrele înregistrate sunt într-adevăr mici, comparativ  cu perioadele similare ale anilor trecuți. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, însă suntem convinși că aceste cifre mici sunt generate de starea de urgență, în care oamenii au stat în casă și nu au ajuns în număr mare și frecvent pe plajă. De asemenea, un alt factor a fost și faptul că autoritățile publice locale, precum reprezentanții Apelor Române Dobrogea Litoral au pregătit plaja pentru sezonul estival. Ne-ar fi plăcut să spunem că aceste cifre mici sunt rezultatul comportamentului responsabil, dar mai avem de lucrat mult din acest punct de vedere”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv Mare Nostrum.

Față de luna aprilie a anului trecut, cifrele înregistrate în această sesiune sunt de două ori mai mici. Principalele categorii de deșeuri inventariate sunt cele din material polimeric artificial, care au ajuns la 4.847 de elemente. În această categorie intră mucurile de țigară, diferite tipuri de ambalaje și piese de plastic.

Pe locul 2 se află elementele din metal care provin cel mai probabil de la construcțiile din apropierea porțiunilor de plajă, iar pe locul 3 elementele de sticlă și ceramică.În această sesiune au fost eliminate 84 kg de deșeuri de pe porțiunile de plajă, cantitățile cele mai mari fiind eliminate din sectorul Mamaia (37 kg) și Năvodari (21 kg).

Începând cu anul 2014, Mare Nostrum a inventariat și eliminat 153.292 deșeuri, iar cea mai mare cantitate a fost înregistrată pe sectorul din Constanța (34.788).

Cele mai multe deșeuri au fost înregistrate în sesiunea din septembrie 2019 (33.295), fiind urmată de sesiunea din octombrie 2016 (27.175).