Cristina Tunegaru a reacționat la afirmațiile Primarului general și ale Inspectoratului Școlar al Municipiului Bucuresti cum că i-ar fi afectat imaginea Gabrielei Firea.

UPDATE ”Acuzația că aș fi afectat imaginea primarului Bucureștiului e halucinantă. Nicăieri nu am afirmat nimic despre niciun primar, nu văd ce legătură am cu aceste lupte politice. Dimpotrivă, am negat explicit reprezentanților media care m-au contactat că ar exista vreo conexiune, am refuzat să-mi închipui că poate exista o asemenea ticăloșie. Apoi, că aș fi afectat imaginea inspectoratului prin afirmații mincinoase. Tot ce am spus e factual adevărat și verificabil până la virgulă”, a scris, vineri, pe Facebook, profesoara Cristina Tunegaru.

 

”Dacă afectează imaginea sistemului nu e responsabilitatea mea, ci a celor care au luat deciziile, care sunt legale; tocmai asta denunț, că se poate lua o asemenea decizie discreționară, că mi se poate nega legal dreptul de a concura cu șanse egale pe un post liber, că vechimea și hârtiile bat competența și interesul superior al copiilor. E inacceptabil ca decizia de angajare a unui profesor să nu țină cont de realitatea din școală și de dorința părinților. Sistemul împarte arbitrar resursa umană în insideri și marginali și ia pe baza acestei distincții decizii care pot afecta viitorul unor copii”,

 

a mai scris profesoara de limba română.

Aceasta atrage atenția că problema e mult mai amplă decât cazul său individual.

”În fiecare an acest sistem atavic de angajare prin «repartiție» exact ca în comunism exclude tineri valoroși care pot reprezenta schimbarea pe care ne-o dorim în educația publică. Pentru că posturile dispar înainte de concursurile care ajung un teatru absurd: sute de profesori se bat pe niciun post, concurează pentru palmares. E o discuție pe care trebuie să o avem calm dincolo de imixiuni politice, chiar cu riscul de a ciufuli orgolii și cariere clădite pe mânuirea expertă a regulamentelor”, a spus ea.

UPDATE Primarul general Gabriela Firea regretă că ”mai multe instituții de presă au ales să încerce să inducă ideea că destituirea doamnei profesor Cristina Tunegaru ar fi fost făcută ca urmare a faptului ca doamna Tunegaru s-a exprimat critic la adresa Primarului General în această iarnă”, potrivit unui comunicat de presă.

UPDATE ora 00:00: Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucuresti (ISMB) susține că profesoara de limba română Cristina Tunegaru are statutul de profesor suplinitor, iar postul său a fost ocupat legal, începând cu anul școlar 2017-2018, respectiv cu data de 1 septembrie 2017, de către un profesor titular care a solicitat transferul pentru întregirea normei didactice, cadrele didactice titulare având prioritate pentru ocuparea posturilor - relatează HotNews.ro. Detalii aici.

Inspectoratul Școlar o acuză pe profesoara Tunegaru că îi strică imaginea primarului Firea, cu toate că profesoara nu a făcut nici o referire la primar, doar presa a făcut această trimitere la context.

+++

Profesoara Tunegaru spune, într-un mesaj în rețelele de socializare, că a fost dată afară fără să fie anunțată, aflând de faptul că nu se va mai ocupa de elevii de la școala unde preda de pe site-ul oficial titularizare.edu.ro.

Liviu Dragnea, liderul PSD, a preluat în cursul zilei de joi mesajul profesoarei Tunegaru cerând public explicații ministerului Educației Naționale: "Am citit următoarea postare a unei doamne profesoare din București. I-am trimis-o ministrului Educației Naționale [Pavel Năstase - n.r.], întrebându-l cum este posibil așa ceva? Aștept cu mare interes răspunsul dumnealui."

În ianuarie 2017, profesoara Tunegaru s-a exprimat public în contradictoriu cu primarul Gabriela Firea, când aceasta din urmă a închis școlile din pricina vremii nefavorabile. "Nu voi da curs dispoziției dumneavoastra de a nu pune absențe, primarul nu are atribuții de manager al procesului didactic", anunța profesoara Tunegaru pe pagina Facebook - potrivit HotNews.ro (17 ianuarie 2017).

 Liviu Dragnea, pe pagina Facebook: