Primăria București demarează, începând de vineri seara, lucrările de refacere a marcajelor rutiere pe principalele artere din Capitală. Din acest motiv Via Sport care se desfășoară de 6 ani pe Șos. Kiseleff, de vineri până duminică, va fi anulat.

Potrivit unui comunicat al Primăriei vor fi refăcute marcajele rutiere pe un număr de 49 de străzi din București, printre care: strada Izvor, Splaiul Independenței, Șoseaua Mihai Bravu, b-dul Regina Elisabeta, b-dul Libertății, b-dul Mihail Kogălniceanu, Calea Griviței, b-dul Gheorghe Magheru, Splaiul Unirii, b-dul Dacia, Calea Giulești, b-dul Barbu Văcărescu, b-dul Kiseleff, b-dul Mărăști, strada Mihai Eminescu, b-dul Timișoara. 

Durata de execuție a lucrărilor este de circa patru luni.

Primăria explică faptul că a decis să înceapă lucrările de refacere a marcajelor rutiere în această perioadă, "luând în calcul condițiile meteorologice potrivite și traficul redus datorat perioadei de vacanță". 

Afectat de aceste lucrări este evenimenul Via Sport, care are loc, de șase ani, pe Bd. Kiseleff, în fiecare weekend din perioada 1 iulie - 28 august.

Asociația care se ocupă de eveniment a anunțat că a primit, joi, după ora 17:00, o comunicare oficială din partea Primăriei Municipiului București, care a cerut "eliberarea zonei de desfășurare a evenimentului, întrucât, în temeiul art.10 lit. b din Legea nr 60/1991 republicată, se interzice desfășurarea adunărilor publice atunci când, în perioada, locul și pe traseele unde acestea ar urma să se desfășoare, se execută lucrări edilitar-gospodărești”.

Organizatorii, Echipa Funvertising, au trimis o cerere oficială pe mail (depusă și la Registratura PMB) în care au solicitat să li se permită desfășurarea evenimentului în acest weekend pentru că timpul rămas până la începere era "mult prea scurt", dar și până la sfârșitul lunii august, așa cum este prevăzut în Protocolul semnat cu Primăria, "pentru că nu credem că «lucrările edilitare» se vor desfășura pe Șos. Kiseleff sau în zonele adiacente de vineri ora 22:00 până duminică ora 14:00".

Primăria nu a răspuns solicitării oficiale a Echipei Funvertising. 

Asociația precizează că, anterior, Primăria a cerut mutarea evenimentului în altă parte, cea mai bună variantă oferită find Parcul Tineretului – Platoul din fața Liceului Șincai.

Relocarea a fost refuzată din două motive: 

1. Conceptul evenimentului, care reiese și din numele de "Via Sport” este crearea unui spațiu utilizat de obicei pentru traficul rutier într-un spațiu de relaxare, pe o perioadă (vineri seară – duminică la prânz) în care traficul este la cel mai redus nivel al săptămânii și al anului (vara, pe timpul concediilor).

Nu ne-am propus niciodată să facem un eveniment într-un parc, ci să închidem un bulevard al unei capitale europene și să-l redăm publicului pentru a se juca pe el sau a se plimba pe el, așa cum se întâmplă și în alte capitale. Unul dintre sloganurile din anii trecuți a fost "Stop trafic! Start joc!”.

2. Rațiuni financiare. Sumele strânse anul acesta de la partenerii privați (așa cum au fost în fiecare din cele 7 ediții) nu ar fi putut acoperi costurile relocării, cu tot ce însemna acest lucru.

Coincidență sau nu?

Dincolo de refacerea marcajelor rutiere, într-una dintre primele sale declarații după ce a devenit primar, Gabriela Firea (PSD) s-a arătat deranjată de evenimentele pentru care, în weekend, se închid unele artere principale din București. 

"Bucureștenii deja mai au puțin și deja dau pe dinafară de supărare. Ieri am simțit această stare și primesc nenumărate mesaje și pe Facebook, pe mailul meu personal, nu mai spun pe toate mailurile și la dispeceratul Primăriei Generale a Capitalei. Ieri era coadă de mașini de la Casa Presei Libere până la Guvern. M-am gândit că este un accident, am încercat să ajung mai repede, să văd ce se întâmplă. Ce credeți că se întâmpla? Bulevardul Kiseleff era blocat, erau câțiva tineri care jucau tenis — foarte puțini pentru că era și caniculă și cei câțiva tineri, care foarte bine că făceau sport dar nu era cazul să o facă pe Bd. Kiseleff — și tot centrul Capitalei era paralizat, toată lumea supărată. (...) Recent a avut loc un concert în Piața Constituției. Nu se mai putea intra în Capitală de la Otopeni, era paralizat totul"

a declarat Firea, pe 4 iulie.

 

Ulterior, a revenit, susținând că nu a fost bine înțeleasă și propunând mutarea unor evenimente din centru în alte locații. Totodată, ea a spus că s-ar putea face parteneriate cu organizatori, prin care Primăria să suporte o parte din chirie

Festivalul "Sighișoara Medievală", amânat sau anulat

Cel mai mare și mai longeviv festival medieval din România, "Sighișoara Medievală", care avea loc în ultimul week-end al lunii iulie, nu va mai fi organizat în perioada tradițională, pentru prima oară în ultimii 24 de ani. Consiliul Local Sighișoara urmează să ia o decizie cu privire la anularea acestuia sau o eventuală amânare pentru o dată ulterioară, a declarat vineri, pentru Agerpres, primarul Ovidiu Mălăncrăvean (PSD).

Primarul a susținut că festivalul nu se mai ține în iulie, din cauza tergiversării organizării concursului de proiecte de către fosta administrație a orașului și a contestațiilor depuse după anunțarea proiectului câștigător.

El a mai precizat că subiectul anulării sau amânării celei de-a 24-a ediții a Festivalului "Sighișoara Medievală" va intra pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Sighișoara din data de 28 iulie.

Mălăncrăvean a precizat că va fi luată în discuție inclusiv varianta ca Primăria Sighișoara să organizeze pe cont propriu acest festival, posibil la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, dar că deocamdată soarta "Sighișoarei Medievale" XXIV este incertă.

Festivalul "Sighișoara Medievală" a fost primul de acest gen din România, anual atrăgând în Cetate între 30.000 și 50.000 de turiști, și s-a remarcat printr-o serie de premiere naționale, fiind prima manifestare care de câțiva ani deținea o producție teatrală proprie.