Potrivit unui raport de la IDEA International, acesta este al șaselea an la rând în care mai multe democrații au fost mai degrabă în declin decât în ​​progres, scrie Le Figaro.

Democrația, o valoare în scădere în lume? Așa tinde să demonstreze un raport al IDEA International, institutul internațional pentru democrație și asistență electorală, publicat pe 2 noiembrie. Aflăm că aproape jumătate dintre țările lumii se confruntă cu un declin al sistemului lor democratic.

"Acesta este al șaselea an consecutiv când am văzut mai multe democrații în declin decât în ​​progres", notează Michael Runey, coautor al raportului. El adaugă că această tendință reprezintă cea mai lungă "recesiune democratică" pe care a văzut-o organizația de când a început să colecteze date în 1975.

Pentru a produce aceste rapoarte și a evalua situația democrațiilor din întreaga lume, think tank-ul, care acoperă majoritatea țărilor din lume, folosește mai mulți indicatori democratici, cum ar fi libertățile civile, independența judiciară și participarea politică.

Potrivit raportului, "bazele democrației se slăbesc în întreaga lume", cu probleme "de la alegeri viciate la drepturi restricționate". Din 173 de țări chestionate, 85 au avut rezultate slabe la cel puțin "un indicator cheie al performanței democratice în ultimii cinci ani".

În ceea ce privește reprezentarea, raportul indică "un declin notabil", în special în domeniul alegerilor și al bunei funcționări a parlamentelor, dar și al principiului statului de drept, inclusiv al independenței sistemelor judiciare ale țărilor.

"De asemenea, asistăm la o scădere a democrațiilor de succes istoric în Europa, America de Nord și Asia", spune Michael Runey. Acest val de declin al sistemelor democratice la nivel global poate fi ilustrat, printre altele, prin loviturile de stat de pe continentul african.

În categoria drepturilor, autorii indică faptul că libertatea de exprimare și libertatea de întrunire au cunoscut mai multe scăderi, fără a fi semnificative la nivel de ansamblu. Când vine vorba despre statul de drept, s-au observat îmbunătățiri "după mulți ani de stagnare a nivelurilor de corupție", potrivit raportului.

"Vedem semne de speranță în țări izolate din întreaga lume", cum ar fi în Europa Centrală sau pe continentul african. "Dar în general, imaginea rămâne foarte negativă", conchide el.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA