MADR: Fonduri suplimentare pentru asigurarea sumelor aferente costurilor cu energie electrică
MADR anunță miercuri că sprijină fermierii prin alocarea de fonduri suplimentare pentru asigurarea sumelor aferente costurilor cu energia electrică necesare funcționării agregatelor pentru irigații.
Guvernul a decis în ședința de miercuri să suplimenteze bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu suma de 124.260.000 lei, credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru asigurarea în integralitate a fondurilor aferente costurilor energiei electrice necesare pompării și repompării apei de irigații în cadrul infrastructurii principale de irigații până la stațiile de punere sub presiune și a celor destinate susținerii în cotă de până la 50% a cheltuielilor aferente consumului de energie necesar funcționării agregatelor pentru irigații folosite de producătorii agricoli.
Astfel se acoperă necesarul pentru anul 2024 a cotei părți din energia electrică consumată de producătorii agricoli, în valoare de 98.300.000 lei, precum și plata facturilor de energie electrică aferente consumurilor până la 31 august 2024 pentru pomparea și repomparea apei de irigații în cadrul infrastructurii principale și până la stațiile de punere sub presiune, în valoare de 25.960.000 lei, costuri suportate, conform Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004 cu modificările ulterioare, de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.
"Suplimentarea creditelor de angajament și a creditelor bugetare ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este necesară pentru evitarea înregistrării unor plăți restante la furnizorii de energie electrică, iar plățile care urmează a fi efectuate respectă prevederile art. XX al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.107/2024", precizează Ministerul Agriculturii într-un comunicat.
Beneficiarii actului normativ sunt organizațiile și federațiile utilizatorilor de apă pentru irigații destinatari ai resurselor financiare puse la dispoziție în cadrul PNDR 2007-2013, PNDR 2014-2020, dar și în cadrul Planului Strategic 2023-2027.
Pentru facilitarea acestui demers legislativ, MADR a disponibilizat la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, suma echivalentă din cadrul altor capitole bugetare, astfel încât proiectul de act normativ nu are impact asupra bugetului general consolidat.
Comentarii