O familie de cetățeni români, formată din 3 persoane, a fost repatriată vineri din Siria prin Turcia.

Cazul a fost semnalat de către Ambasada României la Damasc, repatrierea realizându-se cu sprijinul Ambasadei României la Ankara și al Consulatului General al României la Istanbul.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Ankara, a întreprins demersuri pe lângă autoritățile turce pentru facilitarea intrării în Turcia și pentru asigurarea cazării cetățenilor români. Demersurile au fost desfășurate sub coordonarea Centralei Ministerului Afacerilor Externe, precum și cu avizul autorităților române competente în materie.

Misiunea diplomatică română la Ankara a emis și documentele de călătorie pentru cetățenii români și a menținut legătura în permanență cu aceștia.Cetățenii români au părăsit Siria la data de 5 februarie 2020 pe cale terestră către Turcia și au continuat deplasarea pe cale aeriană spre București. 

MAE reamintește că de la debutul operațiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenția directă a Ambasadei României la Damasc, a altor misiuni diplomatice și sub coordonarea Celulei de Criză a MAE au fost repatriați 790 de cetățeni români și membrii de familie ai acestora. 

În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistență și protecție consulară inclusiv cetățenilor din Australia, Canada, Franța, Republica Moldova și Portugalia aflați pe teritoriul Siriei, precum și cetățenilor altor state, pe baza unor solicitări punctuale.