MAE anunță că au fost finalizate procedurile specifice de repatriere din Siria, prin Republica Turcia, a cetățeanului român minor aflat într-o tabără de refugiați de pe teritoriul sirian.

”Repatrierea s-a realizat cu sprijinul misiunilor diplomatice române din zonă. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au inițiat acțiuni pe lângă Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie. Totodată, reprezentanții MAE cu experiență în domeniu au avut întâlniri inclusiv cu reprezentanții Societății Naționale de Cruce Roșie din România, precum și cu reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii din Republica Arabă Siriană”, precizează MAE.

Cazul a fost gestionat de către Ministerul Afacerilor Externe încă din momentul semnalării acestuia la data de 4 iunie 2019, fiind întreprinse o serie de demersuri pe lângă autoritățile siriene pentru stabilirea unei soluții favorabile de finalizare a acestui caz și repatrierea în siguranță a minorului.

”Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistență și protecție consulară acordată de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele cu risc major de securitate. Ministerul Afacerilor Externe adresează mulțumiri tuturor autorităților străine implicate pentru sprijinul oferit în cadrul procedurilor care au condus la soluționarea cazului și la repatrierea în siguranță a cetățeanului român în cauză”, se mai arată în comunicatul Ministerului de Externe.