MAE reamintește că, începând de astăzi, cetățenii români care au deținut, în ultimii 10 ani, o viză de rezidență temporară în Canada și cei care dețin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA, nu mai au nevoie de viză pentru Canada.

Românii care îndeplinesc una dintre cele două condiții pot intra în Canada sau tranzita această țară, pe calea aerului, în baza unei Autorizații de Călătorie Electronice (Electronic Travel Authorization – eTA), fără a mai avea nevoie de viză.

Ministerul Afacerilor Externe menționează că, în baza eTA, cetățenii români care se află în una dintre cele două situații mai sus menționate pot intra, fără vize, pe teritoriul Canadei, pentru o perioadă de maxim 6 luni, doar dacă scopul șederii este unul din următoarele: turism sau vizită (vizitarea rudelor/prietenilor sau prospectarea oportunităților de derulare a afacerilor).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor să aibă în vedere următoarele atenționări: 

  • pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronică trebuie accesat următorul link: http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/questions-answers-by-topic.asp?st=16.7.2.
  • aplicația este disponibilă pentru cetățenii români  începând cu 1 mai 2017, orele 09:00 (ora Canadei), respectiv 16:00 (ora României).
  • nu este nevoie de Autorizație de Călătorie Electronică pentru cine a obținut, deja, o viză de intrare în Canada și aceasta este încă valabilă.
  • eliminarea obligativităţii deţinerii unei vize NU se aplică cetăţenilor români care doresc să muncească sau să studieze în Canada. În aceste situaţii  este necesară, în continuare, obţinerea unei vize, conform reglementărilor canadiene.
Citiți toate recomandările MAE pe site-ul instituției.

De la 1 decembrie 2017 vor fi eliminate vizele pentru toți românii care intenționează să călătorească în Canada.