După găsirea celei de-a doua drone pe teritorul României, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei ruse la București a fost convocat de urgență sâmbătă la Ministerul Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat.

Iulian Fota, secretarul de stat pentru afaceri strategice, a transmis protestul părții române față de violarea spațiului aerian al Romaniei urmare identificării pe teritoriul țării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forțele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei.

Totodată, oficialul român a condamnat ”atacurile sistematice, nejustificate și brutale ale forțelor ruse împotriva populației și infrastructurii civile ucrainene, inclusiv a celei de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România, acestea generând riscuri de securitate pentru cetățenii români din zona de proximitate”.

Secretarul de stat Iulian Fota a solicitat ferm părții ruse să înceteze acțiunile la adresa populației și a infrastructurii ucrainene, inclusiv a celor care ar amenința în orice fel siguranța și securitatea cetățenilor români din regiune.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că noi fragmente drintr-o dronă ”similară celor folosite de armata rusă” au fost găsite sâmbătă, la circa 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru, unde au fost descoperite marți după-amiază părți dintr-o dronă.

Într-o declarație de presă, Klaus Iohannis a reiterat condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România.

"Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război.Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre", a transmis președintele.