MAE îi informează pe cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Portugalia că autoritățile locale au anunțat menținerea riscului major de producere a incendiilor de vegetație.

E vorba de regiunile din Portugalia Continentală: nord, centru, Alto Alentejo și Algarve.

Starea de alertă a fost prelungită până la 12 august 2023.

Înainte de începerea călătoriei, se recomandă cetățenilor români să se informeze în legătură cu situația existentă atât pe traseu, cât și la destinație și să se evite deplasările în zonele în care există incendii în desfășurare sau un pericol iminent de producere a acestora.

De asemenea, se recomandă cetățenilor români care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu strictețe instrucțiunile autorităților locale și să urmărească în permanență sursele oficiale de informare publică, inclusiv prin consultarea paginii web oficiale a Institutului pentru Mare și Atmosferă: IPMA - Perigo de Incêndio Rural (PIR) Continente, pentru obținerea informațiilor actualizate ( IPMA - Perigo de Incêndio Rural (PIR) Continente ).

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Lisabona: +351213968812, +351213979982, +351213966463, +351213960866; apelurile la ultimele două numere de telefon fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Repubica Portugheză: +351927411628.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: https://www.ipma.pt/en/, http://lisabona.mae.ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro, și a paginii de Facebook a Ambasadei României în Republica Portugheză.

MAE reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.