Ambasada României în UK s-a autosesizat și a întreprins demersuri atât pe lângă conducerea companiei, cât și pe lângă autoritățile centrale și locale, după afișarea unui mesaj în limba română referitoare la hoți.

După ce în spațiul public au apărut informații privind mesajul afișat în incinta unei filiale a unui cunoscut lanț de magazine alimentare din Marea Britanie, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României în Regatul Unit s-a autosesizat și a întreprins, în regim de urgență, demersuri atât pe lângă conducerea companiei, cât și pe lângă autoritățile centrale și locale, inclusiv la nivelul ministerului de externe britanic (Foreign, Commonwealth and Development Office), pentru a exprima ”surprinderea și dezacordul părții române față de apariția mesajului respectiv, ce are un puternic caracter discriminatoriu”.

”MAE dezaprobă acest tip de mesaje discriminatorii care nu reflectă imaginea reală a comunității române din Marea Britanie, bine integrată și care aduce o contribuție reală la dezvoltarea societății și economiei britanice”, precizează Ministerul de externe.

În scrisoarea adresată conducerii companiei și poliției locale, reprezentanții ambasadei au solicitat înlăturarea imediată a materialelor cu caracter discriminatoriu, precum și clarificarea circumstanțelor și a motivelor care au stat la baza utilizării acestora.

Ambasada României la Londra urmărește cu deosebită atenție acest subiect și va întreprinde toate demersurile legale pentru a asigura cetățenilor români din Marea Britanie garantarea drepturilor în calitate de cetățeni UE și aplicarea unui tratament non-discriminatoriu, mai precizează Ministerul de externe.

"Avertisment pentru hoții din magazine. Hoții din magazine prinși vor fi urmăriți penali. Ofițeri de poliție îmbrăcați în civil acționează în această zonă”, stă scris pe afișul pus la raionul de băuturi alcoolice al supermarketului Tesco.