După ce Ludovic Orban a cerut Guvernului Dăncilă să ia atitudine față de confiscarea în masă a automobilelor românilor în Italia, Ministerul de Externe a anunțat că a întreprins demersuri pentru a obține clarificări privind noua legislație rutieră.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a transmis sâmbătă un comunicat de presă prin care a cerut Guvernului Dăncilă "să ia de urgență atitudine față de confiscarea în masă a automobilelor românilor din Italia".

"Guvernul României a atins un nivel de nepăsare și incapacitate cronice, nefiind în stare să mai apere interesele românilor din străinătate sau măcar să fie la curent cu modul în care le sunt încălcate drepturi fundamentale, precum cel la proprietate sau liberă circulație. Începând din 4 decembrie, în Italia a intrat în vigoare o modificare a Codului rutier italian prin care românilor le este interzis să mai conducă autoturisme înmatriculate în România, dacă respectivii români au o rezidență care este mai mare de 60 de zile. În caz contrar, acestora le sunt confiscate mașinile, iar măsura este pusă în aplicare chiar în aceste zile", a afirmat președintele PNL. 

Duminică, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că autoritățile române urmăresc cu atenție subiectul modificărilor legislative introduse în legislația rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018:

”Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene de resort pentru a obține clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative. Misiunea diplomatică de la Roma și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acționează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetățenilor români și vor acorda asistență consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităților locale în aplicarea noilor prevederi legislative. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români, Ambasada României la Roma a circulat în mediul online informații cu privire la noile reglementări. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe evaluează măsurile luate de autoritățile italiene pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislația Uniunii Europene și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene relevantă și nu afectează drepturile cetățenilor români, luând în considerare efectuarea tuturor demersurilor legale în vederea protejării drepturilor cetățenilor români rezidenți în Republica Italiană, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilități ale normelor recent introduse cu legislația europeană”.

MAE vrea să se asigure că acțiunile autorităților italiene nu aduc atingere liberei circulații și a tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene.

În eventualitatea în care sunt afectați de un caz de încălcare a legislației Uniunii Europene de către autoritățile unui alt stat membru, cetățenii români pot apela la asistența oferită de către serviciul SOLVIT, sistem informal de soluționare a problemelor antrenate de nerespectarea legislației Uniunii Europene de către autoritățile unui stat membru, astfel: 

  •  prin completarea formularului on line disponibil la adresa http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm
  •  prin intermediul adresei de e-mail solvit@mae.ro
  • la numerele SOLVIT apelabile din străinătate: 0374300270 sau din România: 0800672507