MAE, prin Ambasada României la Sofia şi Centrul de Contact şi Suport pentru Românii din Străinătate, are în atenţie cazul cetăţenilor români afectaţi de condiţii meteorologice nefavorabile în Bulgaria, potrivit unui comunicat.

Au fost  efectuate, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile de la Sofia şi cele locale în vederea derulării acţiunilor necesare pentru deszăpezirea zonei şi transportarea în siguranţă a cetăţenilor afectaţi spre graniţa cu România, informează Ministerul de Externe.

În urma acestor demersuri, autorităţile bulgare au asigurat un echipaj de poliţie şi un utilaj de deszăpezire pe traseul Dobrici-Balcic-Vama Veche, în prezent autoturisme şi autobuze cu cetăţeni români fiind însoţite pe acest traseu, până la punctul de frontieră Durankulak-Vama Veche.

Misiunea diplomatică se află în contact permanent cu cetăţenii români şi este pregătită pentru a acorda asistenţă consulară în caz de necesitate.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează atenţionările de călătorie, emise încă din 5 ianuarie 2017,  adresate cetăţenilor români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Bulgariei referitoare la înrăutăţirea severă a condiţiilor meteorologice.  Informaţii referitoare la condiţiile meteorologice şi restricţiile de circulaţie impuse de autorităţile bulgare sunt actualizate şi postate constant pe website-ul Ministerului Afacerilor Externe, la rubrica Sfaturi şi alerte de călătorie - www.mae.ro/travel-alerts

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară Ambasadei României în Republica Bulgaria apelând +359 879 440 758 (telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice) sau +359 2 9733510,  apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Autoturisme românești blocate în Bulgaria, conduse spre Vama Veche

În jur de 15 - 16 autoturisme înmatriculate în România care erau blocate în zona Dobrici din nord-estul Bulgariei din cauza vremii nefavorabile au pornit spre țară într-o coloană condusă de o mașină a Poliției bulgare, în această după amiază, a declarat duminică pentru Agerpres o sursă din cadrul Ambasadei României la Sofia.

Operațiunea de intervenție a Poliției bulgare include și un utilaj de deszăpezire ce merge în fața coloanei oficiale pentru a deschide drumul, întrucât șoseaua nu fusese deloc curățată. Coloana se deplasează pe traseul Dobrici-Balcik-Durankulak-Vama Veche. Sursa citată a aflat de la Dispeceratul Poliției bulgare că la Balcik vor fi preluate și alte autoturisme cu cetățeni români blocați în localitate.