Ministerul de Externe a anunțat, joi dimineața, că unul dintre românii răniți în atentatul de miercuri de la Londra a fost externat. În schimb, celălalt, o femeie, se află în continuare internată în stare gravă.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis a avut joi o convorbire telefonică cu premierul Theresa May, în cadrul căreia a condamnat în termeni fermi atacul terorist de la Londra și a exprimat solidaritatea deplină a României și a poporului român cu Regatul Unit, anunță Administrația Prezidențială.

Iohannis a transmis, totodată, în numele său și al României, condoleanțe familiilor victimelor și urări de însănătoșire grabnică celor răniți.

A fost discutată, de asemenea, situația celor doi cetățeni români răniți, premierul britanic exprimând regretele sale "puternice" pentru rănirea lor și speranța că starea de sănătate a acestora, mai ales a cetățenei române aflate încă în stare critică, se va ameliora.

Președintele României a transmis sprijinul deplin al României pentru continuarea luptei împotriva terorismului, evocând preocuparea pentru creșterea în amplitudine și frecvență a fenomenului terorist, precum și a gradului său de impredictibilitate.

În acest context, "pronunțându-se ferm pentru intensificarea eforturilor comune de prevenire, descurajare și pedepsire a acestui fenomen reprobabil, Klaus Iohannis a amintit inițiativa de creare a unei Curți internaționale împotriva terorismului, lansată în comun de România și Spania".

***

"Imediat după producerea incidentului și transferul cetățenilor români la spital pentru îngrijiri, un reprezentant al Celulei de Criză constituită la nivelul misiunii diplomatice a României la Londra s-a deplasat, de îndată ce a fost posibil, la unitatea medicală în vederea obținerii unor informații actualizate cu privire la starea de sănătate a victimelor și pentru a acorda asistență consulară", precizează MAE, adăugând că una dintre cele două persoane de cetățenie română rănite se află în continuare internată în stare gravă, iar cealaltă, care a fost rănită ușor în urma incidentului, a fost externată. 

Femeia a fost lovită cu mașina de atacator și proiectată în Tamisa. 

Românii se aflau pe Podul Westminster în momentul când atacatorul a intrat cu mașina în mulțime.

BBC a difuzat imagini în care se vede cum, în timp ce mașina înaintează, o persoană cade în apă. Femeia a fost recuperată din apă de echipele de salvare și dusă la spital. 

Cei doi tineri români urmau să se căsătorească, a declarat, la Realitatea TV, ambasadorul Dan Mihalache. 

Ei veniseră ca turiști și sărbătoreau acolo ziua unuia dintre ei.

"Tânăra este într-o stare relativ complicată, destul de gravă cu leziuni cerebrale, cu plămânii care sunt pe punctul de a ceda, băiatul e în stare bună are doar o fractură la laba piciorului, dar în ceea ce o privește pe tânără sperăm că se va redresa. Erau turiști, din păcate au avut ghinion, venise să-și serbeze ziua de naștere erau prieteni urmau să se căsătorească", a declarat Mihalache.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord menține permanent legătura atât cu familia persoanei aflate în stare gravă, cât și cu cetățeanul român care a fost externat.

Totodată, misiunea diplomatică continuă monitorizarea cazului, mentinând legatura cu unitatea medicală, familia persoanei rănite, precum și cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, în funcție de solicitări.

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord ‪+44 20 76027328; ‪+44 20 76029833 ; ‪+44 20 76036694 ; ‪+44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.