Românii și bulgarii sunt cetățenii cei mai supușl riscului de sărăcie și excluziune socială din Uniunea Europeană, arată datele prezentate vineri de biroul de statistică al UE, Eurostat.

În 2020, erau în Uniunea Europeană 96,5 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie și excluziune socială, reprezentând 21,9% din populație, arată datele Eurostat, citate de Agerpres.

În patru state membre UE - România (35,8%), Bulgaria (33,6%), Grecia (27,5%) și Spania (27%) - mai mult de un sfert din populație era supusă riscului de sărăcie și excluziune socială. La polul opus, cea mai scăzută pondere a persoanelor supuse riscului de sărăcie și excluziune socială se înregistra anul trecut în Cehia (11,5%), Slovacia (13,8%), Slovenia (14,3%), Olanda (15,8%) și Finlanda (15,9%).

Anul trecut erau în UE 75,3 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie, 27,6 milioane de persoane se confruntau cu lipsuri materiale grave și erau defavorizate din punct de vedere social, iar 27,1 milioane de persoane locuiau în gospodării cu intensitate de lucru scăzută.

În rândul celor 96,5 milioane de persoane din UE supuse riscului de sărăcie și excluziune socială, aproximativ 5,9 milioane (1,3% din totalul populației) locuiau în gospodării care se confruntau simultan cu toate cele trei riscuri de sărăcie și excluziune socială (riscul sărăciei, lipsuri materiale grave și defavorizate din punct de vedere social și locuiau în gospodării cu intensitate de lucru foarte scăzută).