MAI: România nu se confruntă cu presiune migratorie
Chestorul general de poliție Bogdan Despescu și chestorul principal de poliție Mihai-Cătălin Necula, secretari de stat în cadrul Ministerului de Interne, au avut marți o întrevedere cu o delegație a Agenției Frontex, condusă de Lars Gerdes.
Întâlnirea este parte integrantă a programului oficial al delegației Frontex, în contextul participării acesteia la exercițiul maritim complex organizat în cadrul Operațiunii Comune ROMANIA 2024 – Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea - MMO Western Black Sea 2024.
Participanții au apreciat relația de cooperare pe care România, prin Ministerul Afacerilor Interne, a dezvoltat-o cu Frontex, România fiind unul din principalii contribuitori la consolidarea capacității operaționale a Agenției, atât cu personal, cât și cu echipamente, potrivit unui comunicat MAI.
Reprezentanții români au subliniat importanța unui răspuns coordonat la provocările cu care se confruntă Uniunea, context în care sprijinul consistent al Frontex este esențial pentru a gestiona migrația ilegală, pentru a preveni și combate orice formă de criminalitate transfrontalieră.
Ei au precizat că data de 31 martie 2024, la care s-au ridicat controalele la frontierele interne aeriene și maritime a fost un moment foarte important pentru România, fiind rezultatul a mai bine de un deceniu de eforturi, fiind luate toate măsurile pentru a face față noilor provocări operaționale și pentru ca totul să funcționeze fără probleme.
Participanții au evaluat stadiul și perspectivele cooperării bilaterale, evidențiind că măsurile comune și sprijinul reciproc și-au dovedit eficiența, rezultatele fiind ”foarte bune”.
”Oficialii români au subliniat faptul că migrația ilegală s-a diminuat substanțial la nivelul UE, România nu se confruntă cu presiune migratorie, fiind gestionată foarte bine situația operativă la toate frontierele, inclusiv cea cu Ucraina. Totodată, autoritățile române sunt pregătite să implementeze noile sisteme care urmează să fie operaționalizate la nivelul UE și continuă să dezvolte cu succes o serie de proiecte pilot - cum ar fi proiectul pilot la frontiera cu Serbia- în baza cărora se dezvoltă bune practici și se pun aplicare noi concepte operaționale”, precizează comunicatul MAI.
Reprezentanții Frontex au apreciat că România este în topul statelor europene care implementează astfel de proiecte, ce contribuie, printre altele, și la consolidarea Agenției la nivel european sau la viitoarea implemenatre a Pactului privind migrația și azilul.
Reprezentanții Frontex au reiterat sprijinul Agenției pentru aderarea deplină completă a României la spațiul Schengen, din care țara noastră ar fi trebuit să facă parte de mult timp, având în vedere ”nivelul ridicat de pregătire, și s-au angajat să sprijine în continuare atingerea acest obiectiv cu resurse umane și logistice”.
de Sigi 07 Aug 2024 20:50