Emisiile globale de CO2 au atins un nivel record în 2021, după o ușoară regresie înregistrată la începutul pandemiei COVID-19.

În acest context, Reveal Marketing Research a derulat un studiu la nivel național pentru a înțelege percepțiile românilor despre sustenabilitatea în construcții și prioritățile acestora pentru viitor.

Datele, pe scurt

-55% dintre români sunt îngrijorați de efectele negative ale emisiilor de carbonș

- 70% dintre cei mai tineri respondenți (18-24 de ani) spun că ar avea încredere să construiască o casă cu cel mai sustenabil material de zidărie;

- peste jumatate dintre specialiștii ce lucrează în domeniul construcțiilor (53%) declară că sunt preocupati de emisiile de carbon din această arie de activitate.

Datele oficiale ne prezintă o situație îngrijorătoare cauzată de emiterea necontrolată a emisiilor de carbon în atmosferă, pe fondul deja alarmant al manifestării efectelor negative ale schimbărilor climatice asupra planetei și, implicit, a oamenilor.

Amprenta de carbon – ce este?

Amprenta de carbon reprezintă emisiile totale de gaze cu efect de seră ce sunt eliberate în atmosferă ca rezultat al diverselor activități economice și umane întreprinse zi de zi. Aceasta generează binecunoscutul fenomen de încălzire globală și este măsurată în tone de emisii de CO2.

Emisiile de carbon din domeniul energiei și proceselor industriale au atins pragul de 36.3 miliarde de tone în 2021, după ce, în 2020, au fost înregistrate valori în ușoară scădere datorită pandemiei, de 34.2 miliarde de tone.

Nivelul de îngrijorare și de conștientizare asupra efectelor negative ale practicilor nonsustenabile din construcții este ridicat

Rezultatele studiului au relevat că românii sunt preocupați într-o măsură ridicată de problemele din domeniul construcțiilor care afectează calitatea vieții și a mediului înconjurător. 55% dintre aceștia sunt îngrijorați de efectele negative ale emisiilor de carbon, 61% de volumul de materiale nereciclabile utilizate, iar 69% de eliminarea deșeurilor din construcții în locuri neadecvate.

Interesul crescut al tinerilor de a proteja mediul se reflectă și influențează decisiv alegerile de zi cu zi

8 din 10 tineri consideră că inovația / modernitatea îi ajută să protejeze mediul înconjurător. Astfel că, așteptarea acestora din partea companiilor producătoare de materiale de zidărie este să vină în întâmpinarea consumatorilor cu soluții moderne și produse prietenoase cu mediul.

1 din 2 români ar avea încredere să construiască o casă cu materialul de zidărie cu cea mai mică amprentă de carbon, îndeosebi tinerii sub 44 ani

Tot pentru cei mai tineri dintre respondenți, se observă cea mai mare înclinație spre alegerea materialelor sustenabile – 70% declară că ar avea încredere să construiască cu cel mai sustenabil material de zidărie.

57% dintre respondenții care în prezent locuiesc în case/blocuri care au ca material principal de zidărie BCA-ul consideră într-o mai mare pondere că ar avea multă și foarte multă încredere să construiască o casă cu aceeași amprentă scăzută de carbon.

Grija față de mediu este o prioritate și pentru specialiștii în construcții

83% dintre specialiștii din domeniul construcțiilor sunt de părere că produsele care ajută mediul înconjurator trebuie promovate cu prioritate.

În prezent, peste jumătate dintre specialiștii participanți la studiu (53%) declară că sunt preocupați de emisiile de carbon din domeniul construcțiilor în mare măsură, 37% declară că au o atitudine neutră și doar 11% declară că nu-i preocupă deloc acest subiect.

Pentru 77% dintre aceștia este important ca materialele de zidărie utilizate să contribuie la reducerea emisiilor de carbon, acest aspect reprezentând un criteriu de alegere a materialelor de zidărie, mai ales în rândul celor care aleg să folosească BCA în proiectele lor.