Ministerul Apărării Naționale a negat o informație difuzată de forțele armate ruse, care susțin că unele avioane militare ucrainene au fost relocate în România.

„Cu privire la afirmațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării, de miercuri, 9 martie, prin care se acreditează ideea că pe teritoriul României ar fi fost relocate aeronave de luptă ucrainene, care astfel 'nu iau parte la confruntări', facem următoarele precizări: Afirmația este în totalitate falsă. Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene”, a comunicat MApN miercuri seară.

Potrivit instituției, se încearcă specularea cazului avionului Suhoi 27 care a solicitat, în 24 februarie - prima zi a invaziei ilegale a armatei ruse în Ucraina, aterizarea de urgență în România.

Ministerul român al apărării adaugă că „a comunicat cu maximă transparență situația acestei aeronave, care a fost gestionată cu respectarea strictă de către autoritățile române a normelor legislative naționale și internaționale aplicabile în astfel de situații, fapt cunoscut, cu siguranță, de reprezentanții Federației Ruse”. Aeronava respectivă a fost returnată autorităților ucrainene, fără armament la bord, iar în prezent nu se mai află pe teritoriul României.

Potrivit MApN, și situația celor 14 elicoptere ucrainene civile ajunse în România a fost comunicată „în mod transparent și oportun”.

„Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 14 elicoptere configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare. În urma primirii aprobărilor de survol din partea autorităților române, pentru toate cele 14 elicoptere au fost depuse marți, 8 martie, și miercuri, 9 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aflându-se deja la destinația finală", se mai menționează în comunicat.

Armata rusă a distrus de la începutul invaziei în Ucraina 89 de avioane de luptă și 57 de elicoptere dintr-un total de circa 250 de aparate de acest fel funcționale (avioane și elicoptere) deținute de forțele aeriene ucrainene, a comunicat miercuri Ministerul rus al apărării, care a mai susținut că unele avioane militare ucrainene au fost relocate în România și prin urmare acestea nu participă la lupte, a transmis agenția Interfax, citată de Agerpres.