Activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie. Măsura a fost luată în urma recentelor incidente în care au fost implicate aceste aparate de zbor.

Ordinul îi aparține șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu.

„Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice”, precizează Ministerul apărării.

În perioada suspendării activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliție Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliție Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System).

Pe 2 martie, o aeronavă MiG-21 LanceR, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control și s-a prăbușit în zona localității Cogealac. Nu a existat niciun supraviețuitor.

Pe 12 martie, un MIG 21 Lancer, care a decolat de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a primit un semnal de la bord că trenul de aterizare nu s-ar fi închis complet. Aeronava a revenit pentru aterizare, procedura fiind realizată în siguranță, nefiind înregistrate probleme cu trenul de aterizare, relatează News.ro.