Peste o mie de mașini sunt estimate că vor ajunge la București în cadrul unui protest inedit, cel mai mare marș motorizat din România. Organizatorii pregătesc o surpriză în fața Guvernului.

VIDEO de pe traseul spre București 

UPDATE Primăria Capitalei a interzis intrarea și staționarea sutelor de mașini venite din toate județele Moldovei. Motivul: în același loc, în același moment, are loc o adunare a taximetriștilor. Taximetriștrii habar nu au despre acest lucru, însă, și nu s-au adunat în Piața Victoriei.

Moldovenii au mers pe jos în Piața Victoriei.

„Ca totul să fie după chipul guvernanților, Primăria București nu a autorizat finalizarea marșului motorizat în Piața Victoriei. Au pretextat că acolo are loc o manifestare a taximetriștilor, dar taximetriștii habar nu au de așa ceva. Ne-au anunțat și târziu, ca să nu putem avea o reacție legală. Nu e o surpriză. Marșul este un succes, cu sute de participanți, cu oameni care ne aplaudau pe traseu, cu o acoperire media bună. E un început corect. Dacă ni s-a interzis să intrăm cu mașinile în Piața Victoriei, o vom face pe jos, cu bannere, steaguri, megafoane. Mesajul a fost transmis”, spun organizatorii.

***** Textul inițial

Comunicatul organizației „Împreună pentru A8”: 

MARȘ MOTORIZAT SPRE BUCUREȘTI
VREM ECHITATE PENTRU MOLDOVA!
CEREM CONSTRUIREA DE AUTOSTRĂZI!

Grupul de inițiativă „Împreună pentru A 8” organizează în ziua de sâmbătă, 19 mai 2018 un marș motorizat spre București. Punctul de întâlnire va fi la intersecția drumurilor E 85 și E 581, în dreptul localității Tișița, la orele 12:00. Coloana de mașini își va continua marșul spre București, spre Guvern începând cu orele 13:00.

Scopul acestui marș este să obligăm factorii responsabili de dezvoltarea infrastructurii rutiere din România să-și asume măsuri concrete, transparente și reale pentru demararea lucrărilor de construire a autostrăzilor din Moldova, a autostrăzii A 8, Ungheni – Iași – Târgu Mureș precum și a autostrăzii A 7, Suceava – Bacău –București.

 

 

Apelul Poliției Române

„Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că mâine, 19 mai 2018, Grupul de ințiativă civică ”Împreună pentru A8” și Asociația „Moldova vrea autostradă” organizează un marș motorizat spre București cu scopul de a atrage atenția asupra faptului că Moldova nu se poate dezvolta fără infrastructură de tip autostradă.

Vehiculele participante la marș se vor deplasa pe două coloane începând cu ora 07.00, din municipiul Iași, vor tranzita județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Brăila, Galați, Vrancea, Buzău, Ialomița, Ilfov și intenționează să staționeze în Piața Victoriei din București. Pe traseele de deplasare, cele două coloane motorizate se vor completa cu noi vehicule din județele tranzitate și se vor regrupa la Tișița, județul Vrancea”, anunță Poliția Română.

Ce vor moldovenii?

Două asociații civice din Iași, - „Moldova vrea autostradă" și „Împreună pentru A8", cu filiale în toată regiunea sunt organizatoarele. Reprezentanții spun că va fi cel mai mare protest motorizat care a avut loc vreodată în România. Potrivit acestora, sute de mașini din județe precum Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoșani, Galați, Vrancea, Brăila, Buzău, Harghita și Mureș se vor deplasa încolonate spre București, la ora 17 urmând să ajungă în Piața Victoriei. De la Iași, plecarea s-a făcut de la ora 7.00, din Piața Unirii.

Presa locală din toate județele scrie despre acest protest și locuitorii sunt invitați să se alăture marșului.

„Din anul 2007, de când s-a dat startul construirii infrastructurii mari în zona Moldovei, nu numai că nu s-a construit niciun metru de autostradă, dar nu există în acest moment nici măcar contracte încheiate pentru refacerea studiilor de fezabilitate. Mai grav: nu sunt nici măcar fixate date clare pentru licitarea acestor contracte!", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Asociațiile susțin că în cazul autostrăzii A8 (Iași - Târgu Mureș) au fost anulate până acum două studii de fezabilitate, situația fiind în momentul de față tot la punctul zero, după 11 ani, exact ca în 2007. Autostrada A8 este considerată vitală pentru Moldova, aceasta urmând să lege regiunea de rutele europene.

Despre autostrada A7 (Ploiești - Suceava) organizatorii spun că au fost amânate licitațiile pentru studiile de fezabilitate de 16 ori în 5 ani.


Ieșenii s-au pregătit și au plecat spre București la 7 dimineața 

„Protestul atrage atenția Guvernului României, Ministerului Transporturilor, CNAIR, că lipsa autostrăzilor blochează investițiile regionale, creează subdezvoltare, dezechilibre la nivelul României, generează emigrări masive ale forței de muncă - și că răbdarea celor 7 milioane de români, din Moldova și restul județelor care depind economic de A7 și A8, s-a terminat", se mai arată în comunicat.

Organizatorii protestului au solicitat o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Transporturilor, Lucian Șova, cu scopul de a primi garanții oficiale ferme și o foaie de parcurs cu termene și acțiuni clare pentru deblocarea construcției autostrăzilor A8 și A7.