PMB evocă ”pericolele” la care s-ar putea expune participanții la Bucharest Pride, dacă acesta s-ar desfășura pe Calea Victoriei, acolo unde are loc proiectul ”Străzi deschise”. A aprobat însă un marș al extremei drepte pe această arteră.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București, întrunită pe 5 august 2021, a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanții la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfășura sâmbătă, 14 august, pe Calea Victoriei, acolo unde în mod tradițional are loc proiectul intitulat ”Străzi deschise”.

”Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociație va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanți. Astfel, nu sunt întrunite condițiile legale de organizare a adunărilor publice prevăzute în art. 2 din Legea 60/1991”, susține Primăria Municipiului București.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a propus ca Bucharest PRIDE să fie organizat fie în aceeași locație dar într-o altă zi, fie în aceeași zi, dar într-o altă locație, pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanți adaptat condițiilor sanitare actuale și cu respectarea normelor curente privind adunările publice.


Asociația ACCEPT a refuzat variantele oferite de PMB: ”Alternativa propusă de Comisia de Ordine Publică a PMB este ca Marșul să fie organizat pe o bandă de circulație pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, pe lângă mașinile aflate în mers, punând astfel în pericol siguranța participanților”.

Aceeași Comisie a aprobat organizarea în aceeași zi a unui marș al Noii Drepte, organizație de extremă dreapta, fără a se mai ”împiedica” de proiectul ”Străzi deschise”.

”Primăria Municipiului București nu poate refuza organizarea unui miting Asociației Noua Dreaptă, cât timp aceasta este o organizație legal constituită, conform unei decizii a instanței de judecată”, a explicat PMB dubla măsură.

Ulterior, Primăria a venit cu noi explicații: 

”Solicitarea Partidului Noua Dreaptă, formulată cu multă vreme înaintea celei transmisă de ACCEPT, îndeplinește dispozițiile legale referitoare la numărul maxim de participanți, respectiv 500 și, de asemenea, traseul pe care aceștia îl vor parcurge este Piața Victoriei- Piața Romană-Piața Universității- Piața Unirii, fără a se intersecta cu zona în care se desfășoară un alt eveniment, respectiv ”Străzi deschise”.

Marșul Noii Drepte va avea loc între orele 11:00 și 14:00. Nembrii organizației își vor exprima susținerea față de familia tradițională și opoziția față căsătorii și parteneriate civile pentru  homosexuali.


”Refuzul aprobării traseului pietonal Calea Victoriei pentru organizarea Bucharest PRIDE este dat de PMB printr-o interpretare eronată și malițioasă a Legii privind adunările publice. PMB susține că proiectul ”Străzi Deschise”, prin care traficul rutier se închide la fiecare final de săptămână pe mai multe artere care devin astfel pietonale, reprezintă o adunare publică. Această afirmație este un nonsens: a închide o stradă pentru a permite tuturor cetățenilor să se plimbe în voie pe ea nu constituie marș, demonstrație sau protest. Mai mult, PMB a implementat ”Străzi Deschise” fără să impună un număr limitat de participanți – dacă considera că evenimentul reprezintă o adunare publică, atunci trebuia respectată limita de 100 de participanți. Pe Calea Victoriei, însă, se plimbă fără mască, distanțare sau restricții zeci de mii de bucureșteni, așa cum se pot plimba pe oricare altă stradă pietonală din capitală. Considerăm că interpretarea PMB este rău voitoare și exclude persoanele LGBTI, familiile și prietenii lor, din rândul locuitorilor Bucureștiului care au dreptul să fie prezenți, văzuți și auziți pe străzile acestui oraș. Decizia este una discriminatorie și va fi atacată în instanța de judecată de ACCEPT”, a declarat Teodora Ion-Rotaru, directoarea executivă a ACCEPT.

”Cenzură de tip Viktor Orban la Primăria Capitalei: Marșul Bucharest Pride refuzat, Marșul legionar Noua Dreaptă aprobat”, a comentat ACCEPT pe pagina sa de Facebook.

Asociația a organizat vineri, în fața sediului primăriei, o conferință de presă. 


”Primăria Generală a Capitalei a refuzat traseul invocând dificultăți în a asigura securitatea participanților. Să auzim 16 ani, de la primul PRIDE, același tip de argumente că Primăria nu poate securiza o cale pietonală, vorbim totuși de Calea Victoriei, un bulevard ultracentral din București care este deja securizat”, a afirmat Florin Buhuceanu, adăugând că Bucharest PRIDE se va desfășura la ora stabilită și la locul stabilit în ciuda refuzului administrativ al Primăriei. 

"Autoritățile au autorizat marșul Noua Dreaptă înainte să-l autorizeze pe al nostru și autoritățile sunt pregătite să susțină un marș fascist, sunt complice cu el, dar pe noi ne țin o zi întreagă la Primărie ca, la final, să ne refuze autorizația pentru marșul de pe Calea Victoriei. Vor să ne reducă la tăcere, vor să reducă la invizibilitate persoanele trans, persoanele rome, lucrătorii și lucrătoarele sexuale, persoanele cu dizabilități, vor să fim cât mai umili, să stăm cât mai ascunși și invizibili", a susținut Luca Istodor, co-organizator al Bucharest PRIDE 2021.