Premierul Orban a anunțat că masca de protecție devine obligatorie în toate județele în care indicele de infectare cu COVID-19 a trecut de 1,5 la mia de locuitori. Până acum, masca era obligatorie în spațiile deschise dacă se depășea indicele de 3.

UPDATE

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 51 din 02.11.2020, care prevede:

Art. 2 (1) Se propune modificarea valorii ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică la nivelul tuturor localităților dintr-un județ, dacă rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile la nivelul acestuia depășește 1,5/1.000 de locuitori, iar dacă la nivel județean rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, măsura se va aplica la nivelul localităților unde aceasta depășește 1,5/1.000 de locuitori.

+++

"Astăzi (luni - n.r.) o să avem o reuniune a CNSU și vom actualiza lista țărilor de risc și vom analiza propunerea de introducere a portului măștii în spațiile deschise pentru toate județele în care se depășește rata de infectare de 1,5 la mie. Asta va fi o propunere din partea CNSU, ea trebuie transpusă în ședință de Guvern", a spus Orban la finalul unei videconferințe cu prefecții.

Premierul a mai punctat că nu se va mai face diferențierea pe localitățile unde a fost depășit indicele, ci se instituie obligativitatea la nivelul întregului județ.

În prezent, masca este obligatorie în spațiile deschise doar dacă localitatea respectivă a depășit indicele de 3 la mie, Ludovic Orban afirmând că reducerea pragului de la care masca trebuie purtată are ca scop limitarea răspândirii infecției.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică și transmis luni de către Grupul de Comunicare Strategică este următorul: