Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență din București a decis ca restaurantele, cafenelele, cinematografele, sălile de spectacol din București să fie închise de mâine, pentru o perioadă de cel puțin 7 zile.

Interzicerea activităților în HoReCa se aplică doar pentru interiorul acestor spații și se face o excepție pentru hoteluri și pensiuni, unde este permisă servirea în interior numai pentru clienții cazați acolo.

Purtarea măștilor devine obligatorie pe o rază de 100 de metri în jurul tuturor unităților de învățământ, în intervalul orar 7:45-21:15. Măsura este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, a anunțat prefectul Capitalei, Gheorghe Cojan. Delimitarea zonelor din perimetrul școlilor unde masca este obligatorie începând de miercuri revine în obligația Primăriei Capitalei și a primăriilor de sectoare.

Prefectul Capitalei a precizat că, dacă incidența cazurilor de coronavirus crește de la 1.5 la 1.000 de locuitori la 3 la 1.000 de locuitori, atunci se vor impune noi măsuri de restricții, acesta vehiculând inclusiv posibilitatea carantinei zonale și declararea stării de urgență.

Prefectul a mai spus că activitatea sălilor de spectacole și concertele se va relua doar când rata de îmbolnăvire în București va reveni sub 1,5 la mia de locuitori.

Prefectul Gheorghe Cojan declarat și că industria HoReCa și cea culturală afectate de aceste măsuri vor primi sprijin de la Guvern în baza OUG 120/2020, iar când rata de îmbolnăvire scade sub 1.5 la mie, Comitetul Municipal se va întâlni pentru a ridica restricțiile.

Cojan a mai specificat că oamenii "nici gând" să poarte măști în târguri, piețe, transport în comun și în apropierea unităților școlare, astfel că vor fi intensificate activitățier de control în aceste zone.

De menționat că sălile cu jocuri de noroc și saloanele de înfrumusețare rămân deschise. 

Întrebat de ce nu a fost aplicată și recomandarea DSP București privind interzicerea participării la pelerinajele religioase a persoanelor din alte localități, decizie luată deja în Iași, prefectul a spus că în București nu e cazul să se ia asemenea măsuri.

"Nu este cazul la noi și nu am impus nicio măsură în sensul acesta. Era vorba de Iași, unde există o tradițională manifestare religioasă anuală, Sfânta Parascheva. S-a interzis prin Hotărârea de aseară (luni - n.r.) doar pelerinajul”, a spus acesta.