Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România în 2021: pagina prezintă starea deloc bună a mass-mediei din România.

Organizațiile media independente reclamă politizarea excesivă a mass-media, mecanisme de finanțare corupte, precum și politici editoriale subordonate partidelor politice
și interesele proprietarilor.

Reporterii și reprezentanții societății civile atrag atenția că
libertatea de exprimare a fost limitată și prin restricționarea accesului la informații de
interes public, inclusiv cheltuieli, contracte sau oferte care implică fonduri publice și CV-uri ale politicienilor și funcționarilor sau date despre pandemie.

Reporterii și ONG-urile au fost nevoiți adesea să dea în judecată ministere, agenții sau entitățile locale controlate de stat pentru a obține acces la informații publice.

Mass-media independente exprimă o varietate largă de puncte de vedere, dar există și publicații care dețin sau controlează indirect instituții de presă. Știrile și poziția editorială a acestor posturi reflectă în mod frecvent opiniile proprietarilor lor, iar criticile sunt îndreptate împotriva oponenților lor politici și a altor organizații media.

Reporteri din întreaga țară sunt hărțuiți, dați în judecată sau amenințați de autorități pe care le investighează.

Raportul menționează cazul jurnalistei italiene Lucia Goracci (de la postul RAI), reținută pe 11 decembrie 2021 de către Poliția București, la cererea senatoarei Diana Sosoacă. 

De asemenea, e semnalat cazul hărțuirii, inclusiv prin amenințări cu moartea, jurnalistei Emilia Șercan de către fostul decan al Academiei de Poliție, Adrian Iacob, și adjunctul acestuia, Mihail Marcoci, - prin intermediul unui polițișt șantajat - după ce aceasta a descoperit mai multe teze de doctorat plagiate la Academia de Poliție, inclusiv teza decanului. Investigația Emiliei Șercan a dus la pierderea dreptului Academiei de Poliție de a acorda diplome de doctorat.

Pe 16 septembrie, 20 de indivizi înarmați cu topoare și bețe i-au atacat și bătut pe jurnalistul și cineastul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu, și activistul de mediu Tiberiu Boșutar, care documentau tăierile ilegale într-o pădure din județul Suceava. 

O altă problemă gravă semnalată de Departamentul de Stat o reprezintă dosarele civile și penale împotriva jurnaliștilor de investigații.

Unul dintre exemple este cel al primarului Sectorului 4 Daniel Băluță (PSD), care a a depus peste 30 de dosare civile și plângeri administrative împotriva ziarului Libertatea și a cerut ziarului să nu mai menționeze numele său în reportajele sale. Nici Newsweek România nu a scăpat de hărțuirea primarului Băluță. Ambele publicații au avut investigații privind gestionarea de către Băluță a licitațiilor și contractelor publice.