Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) se arată indignată că există o noua "tradiție", cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical fără consultarea practicienilor.

Societatea spune că practica este "cel puțin imorală, dacă nu și ilegală". În acest context, transmit medicii de familie, se încadrează și recenta OUG 180 /2020 care prevede că bolnavii COVID-19 asimptomatici sau cu forme ușoare de boală rămân la domiciliu, fără o evaluare inițială prin investigații de laborator sau imagistice.

"Actul normativ utilizează noțiuni punitive și imperative ca <penalizare> sau <obligație> - ilegala, de altfel - și nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare și de îngrijire, de atitudine în fața pacientului asimptomatic cu comorbidități semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovați pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul și eventual pacientul", transmite SNMF.

ȚAstăzi, într-o reală dar nedeclarată oficial stare de urgență, fapt atestat de de numă rul zilnic de cazuri noi, acest act normativ, aproape fără conținut, reprezintă dovada lipsei de considerație față de un sfert dintre medicii din România și pacienții lor. Ignorați voit de autorități în ultima jumătate de an, medicii de familie sunt redescoperiți doar pentru a fi împovărați cu noi responsabilități birocratice și pedepse atunci când sistemul nu mai face față. Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii și pedepse nu va salva nici sistemul și nici vieți omenești. Ba dimpotrivă! Vrem să asigurăm populația că noi, medicii de familie, la fel ca toți ceilalți profesioniști din sănătate, vom fi în continuare alături de toți pacienții noștri și îi vom îngriji cu toate resursele și capacitatea noastră, așa cum am făcut de la începutul pandemiei", mai transmite Societatea.

Medicii de familie susțin că vor utiliza consultația la distanță și vor îngriji astfel pacienții cu Covid-19 fără a pune în pericol pe ceilalți pacienți neinfectați și care în continuare au nevoie de ajutor.

"Vom găsi soluții pe care decidenții încă nu le-au identificat pentru ca în relație directă cu pacienții și cu boala, cunoaștem realitățile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii și funcționarii din birouri și vom continua sa ne îndeplinim menirea, protejarea pacientului și a comunității. Așa am făcut și atunci când s-a hotărât, împotriva tuturor semnalelor noastre și a evidentelor nonsensuri, reintroducerea cardului de sănătate!Avem nevoie de resurse suplimentare dar avem nevoie, mai ales, de respect și colaborare din partea autorităților", conchid aceștia.