Un tren de metrou a oprit la aproximativ 200 metri de staţia Eroilor, sensul dinspre Politehnica, călătorii fiind evacuaţi, din cauza unui scurtcircuit. În urma incidentului, ministrul Transporturilor l-a demis pe șeful Metrorex.

UPDATE2: Conform Mediafax, directorul general al Metrorex poate fi demis doar de Consiliul de Administraţie, conform ordonanţei privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, se arată în statutul actualizat al societăţii Metrorex. Astfel, directorul Metrorex nu poate fi demis de ministrul Transporturilor.

UPDATE1: Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, i-a demis vineri dimineață pe directorul general al Metrorex, Marin Aldea, și pe directorul de exploatare al societății, Liviu Daniel Dinu, au anunțat reprezentații ministerului, citaţi de Agerpres. Potrivit acestora, ministrul a dispus și o anchetă severă la metrou.

"Motivul (demiterii - n.r.) este lipsa de disciplină care de mulți ani persistă la Metrorex. Mă refer la disciplina muncii, la disciplina de serviciu, mă refer la disciplina care trebuie să caracterizeze căile ferate. Problema respectivă care a generat acest incident din această dimineață este datorată faptului că o bucată mare de tencuială din plafonul tunelului a căzut pe șina și a provocat un scurtcircuit. Problema este că acest lucru nu trebuia să se întâmple, de aceea există planuri de lucrări de întreținere trimestriale, semestriale, anuale. Bani au fost. Iată pentru ce am luat această măsură de a destitui pe directorul general și pe directorul de exploatare.(...) Deviza mea, principiul după care m-am călăuzit toată viața este toleranță zero față de asemenea manifestări", a declarat Felix Stroe, la Antena3.

***

Incidentul a avut loc vineri dimineața, la ora 5:24, pe tronsonul Eroilor-Politehnica, pe firul 1, scrie Mediafax.

Potrivit Brigăzii Poliţiie Rutiere, un jgheab de scurgere a infiltraţiilor a căzut din plafon, pe şina a 3-a (responsabilă cu transmiterea tensiunii) şi a produs un scurt circuit. Din acest motiv, a fost scoasă tensiunea de pe şină, trenul care tranzita zona a fost oprit, călătorii din tren fiind evacuaţi de echipele Metrorex, prin staţia Eroilor. Circulația trenurilor a fost oprită pe ambele sensuri.

Ca urmare a scoaterii tensiunii din șină, pe tronsonul Izvor - Politehnica - Grozăvești nu se circulă, iar între stațiile Gorjului și Politehnica se circulă în sistem pendulă. Trenurile de la Republica circulă până la Piața Unirii și cele de la Anghel Saligny până la Izvor, anunță Metrorex într-un comunicat.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a declarat, pentru Realitatea TV, că a demis întreaga conducere Metrorex și a anunțat declanșarea unei anchete.

ISU București-Ilfov precizează că au fost alertate subunitățile de pompieri Grozăvești și Detașamentul Special de Salvatori, la ambele capete ale celor două stații, iar echipele de intervenție de la Eroilor au găsit trenul în zona peronului, fiind informate că toți călătorii au fost evacuați.

"ISU a efectuat o recunoaștere în stație și în tunel, nu sunt probleme în ceea ce privește siguranța călătorilor. De asemenea, a fost oprită circulația și pe celalălt sens de deplasare. În acest moment, în stația Eroilor nu sunt călători", informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență.