Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit miercuri pe ministrul de stat japonez pentru afaceri externe, Nobuo Kishi, aflat într-o vizită de lucru în România, cei doi discutând și despre construirea metroului dintre Gară și Aeroport.

Șeful diplomației a subliniat importanța deosebită acordată de România impulsionării relațiilor cu Japonia, prin consolidarea dialogului politic la nivel înalt și extinderea cooperării economice bilaterale.

Potrivit MAE, Teodor Meleșcanu a exprimat apreciere pentru prezența firmelor japoneze în România, precum și speranța atragerii de noi investiții japoneze, pe fondul unui mediu economic românesc atractiv, caracterizat de o creștere economică solidă, un sistem fiscal favorabil și o forță de muncă cu un grad ridicat de calificare. Oficialul român a punctat oportunitățile de cooperare economică din domeniul IT, industriei auto, agriculturii și turismului.  

La rândul său, ministrul de stat Nobuo Kishi a remarcat "cu satisfacție" cursul ascendent al cooperării româno-japoneze în ultimii ani, reflectat inclusiv de faptul că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România.

Cei doi oficiali au discutat despre implementarea proiectului Magistralei de metrou Gara de Nord – Aeroportul ”Henri Coandă”, care beneficiază și de finanțare japoneză, Meleșcanu subliniind "determinarea autorităților de la București în finalizarea proiectului, dovadă fiind și adoptarea, la 13 iulie 2017, a Hotărârii de Guvern privind exproprierile pe coridorul Magistralei".

În cadrul întrevederii au fost evocate consistența și potențialul colaborării bilaterale în sfera cercetării, științei și tehnologiei, ilustrate și de prezența profesorului japonez Kazuo Tanaka în calitate de Director Științific în cadrul Proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de la Măgurele.

Ambele părți au manifestat dorința dezvoltării cooperării în domeniul educației, culturii și al schimburilor interumane. În acest context, ministrul român a exprimat interesul special pentru permanentizarea regimului de scutire de viză pentru turiștii români care călătoresc în Japonia, regim acordat în prezent pe baze temporare.