Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat într-o conferință de presă că de miercuri va începe campania de informare privind pastilele de iodură de potasiu, informează Agerpres.

"Începând de mâine, cu sprijinul Guvernului României, vom demara această campanie de informare. Aceste pastile nu vor fi distribuite decât când lumea va ști despre ce este vorba iar fiecare distribuire de pastile, indiferent de locația în care se va desfășura, va fi însoțită și de un flyer de informare pentru fiecare persoană sau fiecare familie care primește aceste comprimate de iodură de potasiu", a spus Rafila.

Potrivit acestuia, campania se va derula prin intermediul canalelor de comunicare mass-media.

"Avem deja primele imagini care vor fi distribuite în diversele canale de comunicare mass-media în ceea ce privește iodura de potasiu. (...) Sunt foarte scurte, ușor de înțeles. De ce trebuie să primim pastile cu iodură de potasiu? Precizare că aceasta este o măsură strict preventivă și nu există pericol iminent. Accesul controlat la iodura de potasiu, nu un acces haotic în care toată lumea caută să își procure pe căi legale sau mai puțin legale acest produs, este normal, este o responsabilitate a autorităților și a profesioniștilor din sănătate, pentru că nu putem să le decuplăm responsabilitatea profesională a medicilor de acest lucru. De ce facem lucrul acesta? Pentru a evita folosirea unor produse neconforme sau chiar nocive, care sunt procurate din surse neautorizate", a explicat ministrul Sănătății.

El a adăugat că pastilele nu se administrează după ce se primesc, ci în primele șase ore după anunțul autorităților, în doză unică.

Ministrul Rafila a precizat că pastilele de iodură de potasiu se păstrează într-un loc sigur, la întuneric, la temperatură constantă și nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor. "Eventuala administrare se face de către părinți copiilor, nu se autoadministrează de către copii", a arătat Rafila.

În ceea ce privește contraindicațiile, acesta vor fi comunicate de către medicul de familie persoanelor aflate pe lista sa.

"Dacă se administrează în mod abuziv atunci când nu este nevoie sau într-o doză incorectă, există posibilitatea apariției unei afecțiuni la nivelul glandei tiroide, mă refer la hipo sau hipertiroidism", a mai arătat ministrul.

Va fi găsită o cale legală și "corectă" prin care atât medicii de familie, cât și farmaciile să poată să distribuie aceste pastile într-un anumit timp rezonabil.

"După ce vom încheia această campanie de informare, vom organiza și lucrăm la organizarea din punct de vedere juridic și nu numai și din punct de vedere logistic al acestor comprimate care în momentul de față de găsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică și vom găsi o cale care este legală și corectă prin care atât medicii de familie, cât și farmaciile, de exemplu, să poată să distribuie aceste pastile într-un anumit timp, nu nelimitat, într-un anumit interval de timp care să fie rezonabil populației", a susținut Alexandru Rafila.

În opinia sa, implicarea medicilor de familie în distribuirea pastilelor constituie o măsură de implicare într-o activitate de sănătate publică și o procedură de responsabilitate profesională.

"Noi considerăm că implicarea medicilor de familie într-o astfel de campanie, care dincolo de procedura în sine, care înseamnă distribuirea unor pastile oamenilor înscriși pe lista proprie, constituie și o măsură de implicare într-o activitate de sănătate publică, care cred că nu este o procedură birocratică, este o procedură de responsabilitate profesională pentru medicii de familie. Îmi pare rău că dânșii o consideră o chestiune de natură birocratică. Noi lucrăm încât ea să fie cât mai puțin birocratică, să fie cât mai ușor de realizat, cât mai puțin consumatoare de timp și toți avem o responsabilitate - Ministerul Sănătății și toți cei care lucrează în administrația sistemului de sănătate, inclusiv Casa Națională de Asigurări de Sănătate are o responsabilitate pentru asigurarea sănătății oamenilor din România și accesul la servicii de sănătate iar medicii în general și medicii de familie au o responsabilitate pentru a asigura starea de sănătate și acțiunile preventive în ceea ce privește ocrotirea sănătății pentru pacienții de pe propriile liste", a explicat ministrul Sănătății.