Premiul Cetățeanului European este acordat de Parlamentul European, în urma nominalizărilor făcute de eurodeputați.

Câștigătorii au fost anunțați miercuri seară de Cancelaria Premiului Cetățeanului European, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE), care a nominalizat Asociația MagiCAMP pentru acest premiu.

Asociația s-a remarcat prin proiecte și activități gratuite de susținere și reintegrare în viața socială a copiilor cu afecțiuni oncologice, cu arsuri grave și a celor care au pierdut pe cineva drag, dar și a familiilor acestora, a susținut Mureșan în argumentarea nominalizării.

„Peste 500 de copii din România și din Republica Moldova au beneficiat de terapie prin joacă, îngrijire, inclusiv medicală, și de consiliere de specialitate în taberele de vară 'MagiCAMP'. Sprijinul a continuat cu diferite proiecte sociale, precum facilități de cazare pentru familiile copiilor cu afecțiuni grave, dar și prin proiecte de asistență pe parcursul tratamentului și după finalizarea acestuia. Peste 500 de copii și membri ai familiilor acestora care au avut nevoie să fie aproape de spital pentru tratament au fost găzduiți în apropierea spitalelor din București, Cluj și Viena unde urmau tratamentul”, a adăugat eurodeputatul.

Filozoful Mihai Șora este, de asemenea, un laureat al premiilor acordate de europarlamentari. ”Împreună cu Cristian Preda, l-am propus pe dl Mihai Șora să primească acest premiu, pentru că de 28 de ani, zi de zi, promovează democrația, pluralismul și valorile Cartei Europene a drepturilor și libertăților. Domnul Șora a mers și merge în mod regulat în școli și le vorbește copiilor și tinerilor despre spiritul și valorile europene”, a scris Monica Macovei, eurodeputat român din grupul conservatorilor din PE, într-o postare pe Facebook.

„Mihai Șora este un cetățean european implicat și neobosit, care dăruiește zilnic numai pentru ca semințele să rodească. Acest premiu este o dovada modestă a muncii benevole și de mare însemnătate pe care o face pentru viitorul liber și democratic al Românei. L-am propus pe dl Mihai Șora să primească Premiul Cetățeanului European și pentru că este implicat în viața societății, pentru că este un exemplu de verticalitate și atașament profund față de libertatea de gândire, de exprimare și de asociere. Mihai Șora a participat la protestele pașnice din România, susține lupta împotriva corupției și independența justiției”, a adăugat Monica Macovei.

Parlamentul European acordă, anual, începând cu 2008, Premiul Cetățeanului European pentru activități și inițiative realizate de cetățeni, grupuri, asociații sau organizații care, prin acțiunile lor de zi cu zi, promovează valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înțelegeri reciproce și a unei integrări mai puternice în rândul cetățenilor statelor membre sau care au facilitat cooperarea transfrontalieră sau transnațională pe termen lung în vederea consolidării spiritului european.

Fiecare membru al Parlamentului European are dreptul să nominalizeze anual pentru această distincție o singură persoană, grup, asociație sau organizație, propunerile urmând a fi analizate de către un juriu național format din deputați din țara respectivă, iar, apoi, înaintate către Cancelaria Premiului European, forul care ia decizia finală privind lista laureaților din anul respectiv.

De-a lungul vremii, din România au câștigat Premiul Cetățeanului European, printre alții, scriitorul Andrei Pleșu (2014), Societatea "Timișoara" (2014), Ioana Avădani (2013) și jurnalistul Cristian Pantazi (2017), se arată într-un comunicat transmis de Siegfried Mureșan.

Premiile vor fi înmânate în cadrul unor ceremonii publice, organizate de birourile de informare ale Parlamentului European din statele membre în care laureații își au reședința.