Premiul Cetățeanului European este acordat de Parlamentul European, în urma nominalizărilor făcute de eurodeputați.

Câștigătorii au fost anunțați miercuri seară de Cancelaria Premiului Cetăţeanului European, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE), care a nominalizat Asociaţia MagiCAMP pentru acest premiu.

Asociaţia s-a remarcat prin proiecte şi activităţi gratuite de susţinere şi reintegrare în viaţa socială a copiilor cu afecţiuni oncologice, cu arsuri grave şi a celor care au pierdut pe cineva drag, dar şi a familiilor acestora, a susținut Mureșan în argumentarea nominalizării.

„Peste 500 de copii din România şi din Republica Moldova au beneficiat de terapie prin joacă, îngrijire, inclusiv medicală, şi de consiliere de specialitate în taberele de vară 'MagiCAMP'. Sprijinul a continuat cu diferite proiecte sociale, precum facilităţi de cazare pentru familiile copiilor cu afecţiuni grave, dar şi prin proiecte de asistenţă pe parcursul tratamentului şi după finalizarea acestuia. Peste 500 de copii şi membri ai familiilor acestora care au avut nevoie să fie aproape de spital pentru tratament au fost găzduiţi în apropierea spitalelor din Bucureşti, Cluj şi Viena unde urmau tratamentul”, a adăugat eurodeputatul.

Filozoful Mihai Șora este, de asemenea, un laureat al premiilor acordate de europarlamentari. ”Împreună cu Cristian Preda, l-am propus pe dl Mihai Șora să primească acest premiu, pentru că de 28 de ani, zi de zi, promovează democrația, pluralismul și valorile Cartei Europene a drepturilor și libertăților. Domnul Șora a mers și merge în mod regulat în școli și le vorbește copiilor și tinerilor despre spiritul și valorile europene”, a scris Monica Macovei, eurodeputat român din grupul conservatorilor din PE, într-o postare pe Facebook.

„Mihai Șora este un cetățean european implicat și neobosit, care dăruiește zilnic numai pentru ca semințele să rodească. Acest premiu este o dovada modestă a muncii benevole și de mare însemnătate pe care o face pentru viitorul liber și democratic al Românei. L-am propus pe dl Mihai Șora să primească Premiul Cetățeanului European și pentru că este implicat în viața societății, pentru că este un exemplu de verticalitate și atașament profund față de libertatea de gândire, de exprimare şi de asociere. Mihai Şora a participat la protestele pașnice din România, susține lupta împotriva corupției şi independența justiției”, a adăugat Monica Macovei.

Parlamentul European acordă, anual, începând cu 2008, Premiul Cetăţeanului European pentru activităţi şi iniţiative realizate de cetăţeni, grupuri, asociaţii sau organizaţii care, prin acţiunile lor de zi cu zi, promovează valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înţelegeri reciproce şi a unei integrări mai puternice în rândul cetăţenilor statelor membre sau care au facilitat cooperarea transfrontalieră sau transnaţională pe termen lung în vederea consolidării spiritului european.

Fiecare membru al Parlamentului European are dreptul să nominalizeze anual pentru această distincţie o singură persoană, grup, asociaţie sau organizaţie, propunerile urmând a fi analizate de către un juriu naţional format din deputaţi din ţara respectivă, iar, apoi, înaintate către Cancelaria Premiului European, forul care ia decizia finală privind lista laureaţilor din anul respectiv.

De-a lungul vremii, din România au câştigat Premiul Cetăţeanului European, printre alţii, scriitorul Andrei Pleşu (2014), Societatea "Timişoara" (2014), Ioana Avădani (2013) şi jurnalistul Cristian Pantazi (2017), se arată într-un comunicat transmis de Siegfried Mureșan.

Premiile vor fi înmânate în cadrul unor ceremonii publice, organizate de birourile de informare ale Parlamentului European din statele membre în care laureații își au reședința.