România are o contribuție financiară semnificativă la Sistemul național de sănătate din Marea Britanie (NHS), a declarat marți ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, într-o audiere organizată de Subcomisia pentru justiție din Camera Lorzilor.

Ambasadorul României în Marea Britanie a subliniat, totodată, și importanța evitării scenariului în care cetățenii români sunt supuși unor hărțuieli de tip administrativ, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a ambasadei.

Audierea organizată de Subcomisia pentru justiție din Camera Lorzilor a avut loc în contextul investigației demarate de această structură parlamentară cu privire la o serie de aspecte conexe ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și s-a concentrat asupra impactului Brexitului asupra cetățenilor europeni care locuiesc și lucrează în această țară.

Dan Mihalache a accentuat necesitatea ca întregul proces să se desfășoare într-un mod clar și previzibil, argumentând că absența predictibilității exacerbează atât incertitudinea resimțită de cetățenii români după referendumul din 23 iunie 2016, cât și tensiunile sociale.

Oficialul român a amintit, totodată, că respectarea principiului liberei circulații a persoanelor și a drepturilor cetățenilor europeni funcționează în ambele sensuri, apreciind că identificarea unui mecanism pentru protejarea drepturilor câștigate de cetățenii europeni este în interesul ambelor părți.

Ambasatorul de la Londra a menționat că România cheltuiește peste 100.000 de euro pentru a pregăti un student la medicină pentru a deveni medic, notează The Guardian.

"Aceasta este contribuția noastră la Serviciul dumneavoastră național de sănătate", a spus diplomatul român, care a precizat că în cadrul NHS lucrează în prezent cel puțin 10.000 de români.

Impactul pozitiv pentru România al faptului că cetățeni de-ai săi lucrează peste hotare este acela că ei trimit în țară 7 miliarde de euro într-un an bun și 3-4 miliarde euro anual în perioadă de criză economică, relatează The Guardian.

Cifra oficială a românilor care trăiesc în Marea Britanie este de circa 272.000 de persoane.