Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a anunțat că din data de 2 mai este funcțional Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-Ro), apelabil la numărul unic 1911.

"Am lansat astăzi, 2 mai, prin Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-Ro), un număr unic, 1911, apelabil din toate rețelele, la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoane fizice, juridice și instituții publice, oferindu-li-se prin Call Center o asistență primară și consiliere pentru diagnosticare și remediere", transmite Alexandru Petrescu printr-o postare pe contul său de Facebook.

Ministrul spune că prin acest Centru se încearcă încurajarea semnalării incidentelor de securitate cibernetică.

"Încurajăm astfel notificarea incidentelor de securitate cibernetică atat din partea IMM-urilor, a institutiilor publice sau a cetățenilor, adesea afectați de campanii malițioase cu efecte negative majore în plan economic și personal astfel incat o diagnosticare si o asistenta primara sa fie acordate in timp util. Mentionez ca toate datele care vor fi extrase din aceste notificari vor sta la baza unor campanii de informare si alertare pentru alti posibili utilizatori vulnerabili care pot deveni victime ale unor atacuri similare", a mai transmis acesta.

Conform Agerpres, datele prezentate joi, în cadrul conferinței de lansare a numărului unic 1911, de ministrul de resort arată că economia globală este prejudiciată, anual, cu 400 de miliarde de euro din cauza criminalității cibernetice.

"Se estimează că atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalității cibernetice a crescut de cinci ori din 2013, fiind o provocare pentru însăși securitatea internă a Uniunii Europene. În Europa, peste 50% dintre cetățeni se consideră neinformați privind amenințările cibernetice, iar circa 70% dintre întreprinderi au cunoștințe minime privind aceste riscuri. Situația generală la nivelul Uniunii Europene este că 80% dintre întreprinderile europene s-au confruntat cu cel puțin un incident de securitate cibernetică, în anul 2018. În toate sectoarele industriale, incidentele de securitate cibernetică au crescut cu 38%, aceasta fiind cea mai mare creștere din ultimii 12 ani. În România, educația digitală în domeniul securității informațiilor continuă să fie deficitară, din păcate. Majoritatea alertelor procesate de către CERT-RO, în proporție de 87%, se referă la sisteme informatice vulnerabile compromise sau infectate cu diferite variante de malware, situație influențată și de nivelul abilităților digitale individuale, La nivelul anului 2018, în sistemul clasic al CERT-RO au fost înregistrate aproximativ 1.200 de incidente unice", a menționat demnitarul.