Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Ministerul Educației, a publicat trei ghiduri de educație rutieră dedicate învățământului primar, gimnazial și liceal.

Ghidurile au ca scop creșterea gradului de siguranță rutieră și scăderea numărului de accidente și al numărului de persoane decedate sau rănite grav în urma accidentelor rutiere.

Acestea sunt structurate pentru a corespunde nevoilor și nivelului de înțelegere al copiilor din învățământul primar, gimnazial și liceal și includ exemple concrete, jocuri didactice și fișe de lucru care pot fi utilizate atât de profesori, cât și de părinți.

Inițiativa încurajează toți profesorii să se implice activ în promovarea educației rutiere. Prin intermediul ghidurilor, elevii vor învăța nu doar regulile de circulație, ci și importanța conștientizării pericolelor și adoptării unui comportament responsabil, indiferent de rolul pe care îl au în trafic: pietoni, pasageri, bicicliști sau conducători auto.

În paralel, sute de polițiști de la structurile de poliție rutieră acționează zilnic pentru a identifica și sancționa persoanele care pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic prin comportamente imprudente. Măsurile luate împotriva acestor persoane prevăd inclusiv suspendarea dreptului de a conduce.

De asemenea, polițiștii de la structurile de prevenire din toată țara desfășoară activități informativ-preventive pentru a prezenta consecințele nerespectării regulilor de circulație, mai ales în rândul copiilor.

Începând de luni, ghidurile sunt disponibile pentru a fi descărcate, gratuit, pe site-ul Ministerului Educației, secțiunea Educație Rutieră.

++++

Experții europeni au constatat că în Europa, în timp ce copiii din învățământul primar beneficiază de educația privind siguranța rutieră, în numai o cincime din cele 36 de state și regiuni europene, tinerilor din învățământul secundar li se oferă această posibilitate. În plus, cercetarea relevă faptul că siguranța traficului și educația pentru mobilitate sunt abordate abia în învățământul secundar în majoritatea statelor și regiunilor în care este acordată.

Statisticile prezentate în 2019 arată că mortalitatea în trafic creste brusc după 13 ani, deoarece copiii încep să călătorească independent. Pentru tinerii cu vârsta între 15 și 19 ani, accidentele rutiere reprezintă principala cauză a morții. Cu toate acestea, în prezent, nu se poate aprecia eficiența practicilor actuale de educație în domeniul siguranței rutiere (în ceea ce privește reducerea numărului de decese și răniri), din cauza lipsei unor studii ample privind această problemă.

Și în România problema educației rutiere la nivel școlar primar și gimnazial lasă mult de dorit. Deși legislația prevede obligativitatea ca elevii să aibă în programa școlară ore de educație rutieră, (OUG 195/2002, art.124 (a), legea nu se aplică. Există și sancțiuni prevăzute pentru lipsa acestor ore, dar nu a fost nimeni amendat (sau măcar atenționat), motiv pentru care copiii nu învață la școală nici măcar cum ar trebui să traverseze strada, potrivit educatierutiera.ro.