În urma unor controale la unele obiective de investiții finanțate prin Programul național de dezvoltare locală (PNDL), Ministerul Dezvoltării a decis oprirea unor plăți.

În perioada 7 – 18 ianuarie 2020, Corpul de control al ministrului a verificat 139 de proiecte pentru care existau solicitări de plată, din partea unor unități administrativ-teritoriale din 8 județe, în valoare totală de 320.883.923 de lei, și a identificat 19 solicitări neconforme, în valoare totală de 10.103.167 lei, care vor fi oprite de la plată. 

În aceeași perioadă, inspectorii ISC din întreaga țară au verificat 1.497 solicitări de plată:  

  • pentru PNDL I, din 215 solicitări verificate: 6 (în valoare totală de 2.162.717 de lei) au fost găsite neconforme, iar 6 (în valoare totală de 2.437.320 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari.
  • pentru PNDL II, din 1.282 de solicitări verificate: 43 (în valoare totală de 27.587.840 de lei) au fost găsite neconforme, iar 18 (în valoare totală de 10.197.563 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari.
”În concluzie, în urma acțiunilor de control, vor fi oprite plăți de peste 53 de milioane de lei”, anunță Ministerul Dezvoltării. 

Majoritatea neconformităților privesc solicitări pentru lucrări neefectuate, deficiențe privind calitatea lucrărilor, lipsa autorizațiilor sau a unor echipamente. Acțiunea este în curs de desfășurare, iar la sfârșitul lunii se va redacta un raport final care va fi pus și la dispoziția instituțiilor de cercetare și combatere a infracționalității.

”Vom plăti toate lucrările începute prin PNDL și nu vom închide niciun șantier. Singura condiție este ca lucrările să fie realizate în parametri calitativi și să nu fie constatate neconformități între acte și realitate. MLPDA acordă o atenție sporită atât cheltuirii banului public, cât și modului în care se fac aceste lucrări necesare comunităților din țară. Nu mai merge cu treaba de mântuială plătită cu banii cetățenilor” a precizat Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației.