Ministerul Educației informează printr-un comunicat de presă că dorește "redeschiderea cât mai grabnica a școlilor", în funcție de evoluția situației epidemiologice și a campaniei de vaccinare.

"În urma discutiilor cu majoritatea celor implicati în procesul de educatie, precum si a discutiilor cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, cu factori de decizie din cadrul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta si cu cei implicați în campania de vaccinare, prioritizând starea de sanatate a elevilor și a personalului din sistemul de învațamânt", Ministerul Educației spune că își dorește redeschiderea școlilor, în urma unei analize responsabile a rezultatelor care vor fi obținute cu privire la:

- Evoluția epidemiologica - conform situațiilor cu privire la rata de infectare în urma vacanței de iarna/ rezultate relevante colectate la mijlocul lunii ianuarie a.c.;

- Raportarile numerice solicitate inspectoratelor scolare, pentru fiecare unitate de învațamânt, cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic care are DISPONIBILITATE de vaccinare - situație solicitata tuturor unitaților și instituțiilor de învațamânt cu termen 15 ianuarie, orele 16.00.

În același timp, se vor avea în vedere și masurile adoptate de alte state care se confrunta cu o situatie epidemiologica asemanatoare, precum si raportarile din sistemul de educatie cu privire la numarul elevilor aflati în situatii de risc din cauza dificultatilor înregistrate pe parcursul procesului de învatare-predare online (termenul de raportare pentru aceasta situație este 11 ianuarie a.c.).

"Ne dorim derularea semestrului II în format clasic, însa ne vom putea pronunța responsabil și fundamentat doar dupa jumatatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decada a lunii. Orice scenariu va rezulta în urma analizei va fi luat în considerare. Nu excludem niciun scenariu, fie ca vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care sustin examenele nationale, fie ca vorbim de prioritate a zonelor cu o rata de infectare mai redusa - așa cum solicita Consiliul Național al Elevilor", mai transmite instituția.

De asemenea, Ministerul afirmă că a planificat în aceasta saptamâna consultari cu reprezentanții elevilor, studenților, parinților și cadrelor didactice, pentru a analiza tot spectrul masurilor ce se impun atât în vederea redeschiderii școlilor, cât și în vederea "compensării pierderilor suferite de sistemul de educație pe parcursul crizei sanitare".

În cursul saptamânii viitoare vor fi consultari și cu factorii de decizie din domeniul sănatății.

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a explicat la Digi24 că redeschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinarea profesorilor, dar a subliniat că personalul din învățământ are prioritate la vaccinare, pentru că deservește o activitate esențială.

„Ceea ce pot să vă spun este că, cu siguranță, cadrele didactice și personalul din învățământ este prioritizat, pentru că deservește realmente o activitate esențială extrem de importantă pentru societate și pentru sistemul educațional din țara noastră și cu siguranță va avea prioritate la vaccinare. Dar deschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.