Ministerul Muncii propune un contingent de lucrători străini non-UE de 30.000 de persoane anul viitor, arată un proiect de Hotărâre de Guvern publicat de instituție.

Măsura e determinată, potrivit inițiatorilor, de necesitatea de a asigura forța de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români sau cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, relatează Agerpres.

Conform Ministerului Muncii, străinii care ar putea fi încadrați în muncă sau detașați în România la un singur angajator, în baza avizelor de angajare/detașare, ar reprezenta aproximativ 0,6% din efectivul de salariați din economie la nivelul lunii august, care era, conform datelor publicate de Institutului Național de Statistică, de 4.979.200 persoane.

"Prin promovarea migrației legale în beneficiul societății românești precum și în beneficiul imigranților și al statelor lor de origine, obiectivul principal al autorităților române este de a maximiza efectele pozitive și de a limita efectele negative ale migrației în scop de muncă. De asemenea, prin prezentul act normativ se asigură un control al numărului străinilor care intră în teritoriul României și se limitează numărul lucrătorilor străini detașați, pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale în statul de origine", se mai arată în documentul citat.

Datele Ministerului Muncii arată că în anul 2018 contingentul total de lucrători străini a fost de 15.000 persoane, iar în 2019 de 30.000 persoane.