Ministerul Sănătății a publicat luni harta privind rata de infectare cu COVID-19 în fiecare localitate din țară. Pe baza acesteia se decid scenariile după care școlile urmează să înceapă pe 14 septembrie.

În această săptămână vor fi stabilite scenariile privind organizarea activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit hărții, există mai multe localități din județele Arad, Bihor, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Cluj, Sibiu, Dolj, Dâmbovița, Teleorman, Constanța, Mureș, Neamț, Brașov, Bacău, Iași, Buzău, Praghova, Maramureș, Argeș și Dolj care  se află în "scenariul roșu", iar aici școala va începe exclusiv online.

HARTA ANALIZEI EPIDEMIOLOGICE

În urma analizei situației epidemiologice efectuate la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică (dată de referință: luni, 7 septembrie, ora 10.00), au rezultat următoarele:

  • în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori
  • în 410 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori
  • în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.

 

De asemenea, în București, unde rata de incidență este de 1,12 la mia de locuitori, școala se va relua în scenariile verde și galben.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

"Fiecare unitate școlară va decide și își va adapta scenariul la indicația DSP-urilor, inspectoratelor școlare județene și comitetelor pentru situații de urgență. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim  demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Analiza situației epidemiologice care cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile (inclusiv 6 .09.2020) realizată la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică din data de 7 septembrie, ora 10.00.

+++

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că unii medici epidemiologi au sugerat posibilitatea de amânare a începerii școlii din cauza riscului de infectare ridicat. Motivul invocat de aceștia a fost că elevii și profesorii care se întorc din vacanțe ar putea fi infectați.

"N-am discutat niciodată oficial. Oficial sunt informațiile pe care le-am transmis public. (...) Pe 14 septembrie începe școala", a precizat premierul.