În cinci spitale, printre care și Marius Nasta, joi se desfășoară doar operații în regim de urgență, după blocarea utilizării biocidelor Hexi Pharma. Ministerul Sănătății spune că fluxul normal al activității va fi reluat vineri.

Victor Strâmbu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății i-a informat, joi, în cadrul unei videoconferințe, pe reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică cu privire la măsura blocării utilizării biocidelor Hexi Pharma în contextul anchetei administrative derulate de minister.

De asemenea, Direcțiile de Sănătate Publică au raportat situația stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităților sanitare cu paturi publice și private, precum și situația derulării intervențiilor chirurgicale în spitalele publice, potrivit unui comunicat al MS.

Astfel, în cele 41 de județe șiBucurești, există cinci spitale situația în care se efectuează intervenții chirurgicale doar în regim de urgență: Spitalul Județean din Dolj, Spitalul de Pediatrie din Galați, Spitalul Județean din Olt, Spitalul Județean din Teleorman și Institutul de Pneumologie Marius Nasta din București.

Ministerul precizează că în cazul celor 5 unități sanitare au fost dispuse măsuri pentru remedierea situației "cu celeritate", astfel încât, în cursul zilei de vineri să se poată relua fluxul normal al activității chirurgicale.

Totodată, Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică să comunice unităților sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfășurarea serviciilor medicale în condiții de siguranță pentru pacienți prin asigurarea cantităților corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma Hexi Pharma.

Corpul de control al premierului începe verificări în spitale

Valentin Mircea, șeful Corpului de control al premierului, a declarat, pentru Digi24, că vor fi făcute controale în mai multe spitale din țară care au avut contracte cu Hexi Pharma. Va fi ales "un eșantion de unități medicale cât mai reprezentative”, pentru a vedea de ce Hexi Pharma "era un actor atât de important”, a spus Valentin Mircea.

El a explicat că, în cazul licitațiilor, vor fi verificate caietele de sarcină, iar în cazul achizițiilor directe, vor fi verificate documentele de atribuire.

Totodată, vor fi verificate și contractele de achiziții încheiate cu alți furnizori.

Între timp, 14 angajati ai fabricii Hexi Pharma au fost audiați, joi, în calitate de martori, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române în dosarul în care procurorii fac investigații ca urmare a probelor neconforme descoperite în cazul dezinfectanților folosiți în spitale, a anunțat Mediafax, citând surse judiciare.

Doctorul Cîrstoveanu: Există medicamente generice importate care nu-și fac efectul

Șeful secției de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie, doctorul Cătălin Cîrstoveanu, a declarat, pentru jurnaliștii GSP, că știe "medicamente generice al căror import e protejat de politicieni care nu-și fac efectul”.

"Deloc nu au efect! Sînt convins că vorbim despre același lucru! Mor oamenii din această cauză”, a spus doctorul, în momentul în care a fost anunțat de rezultatul controalelor asupra dezinfectanților Hexi Pharma.

"Suntem tratați ca niște gunoaie! Este incredibil. Aș fi salvat mai mulți copii. Cei care ne conduc nu dau nici un ban pe noi! Așa îmi explic de ce ei fug și se operează numai în străinătate. Probabil că ei știu ceva”, a spus Cîrstoveanu. 

În replică, Agenția Națională a Medicamentului spune că genericele de pe piață sunt analizate din punct de vedere al calității și apoi autorizate.

"Conform legislației în vigoare medicamentele generice pot intră pe piață farmaceutică numai după 10, maximum 11 ani de la autorizarea inițială a medicamentului original respectiv. Evaluarea echivalenței terapeutice a medicamentelor generice cu cele de referință este făcută de ANMDM și celelalte autorități naționale competente din SM ale UE, în cadrul procedurii de autorizare de punere pe piață. Toate medicamentele puse pe piață sunt analizate din punct de vedere al calității, iar eliberarea seriilor de medicamente pe piață se face pe baza buletinelor de analiză care atestă conformitatea cu standardele de calitate, buletine verificate" de o persoană calificată a producătorului sau importatorului, precizează Agenția Națională a Medicamentului.