Ministerul Sănătății din România a venit cu precizări după ce în apele de îmbăiere din Republica Moldova, în zona râului Nistru, a fost descoperită o tulpină a bacteriei care provoacă holeră.

Ministerul spune că, din cauza cazurilor care apar sporadic, Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate pentru prezența vibrionului holeric, iar tulpina izolată nu face parte din categoria celor care provoacă boală la om.

Holera este o infecție care se transmite pe cale fecal-orală. Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecție în țările unde există o circulație a acestei bacterii.

În România nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani.

Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, supraveghează în mod curent bolile diareice acute în sezonul estival, iar județele din zonele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina au fost atenționate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră.

Precizările vin după ce în presă au apărut informații despre depistarea vibrionului holeric în ape de îmbăiere din Republica Moldova.