Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descoperit mai multe nereguli la Spitalul Județean Târgu Mureș și va înainta un raport către DNA pentru analizarea unor eventuale fapte de natură penală.

În cadrul verificărilor făcute în luna mai s-a constatat că achiziția de dezinfectanți în anul 2016 s-a făcut prin licitație deschisă în cadrul căreia "a fost restricționată artificial participarea firmelor ofertante în favoarea companiilor Hexi Pharma și Al Carina", precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

"Metoda folosită a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare în mod eronat și nejustificat, standarde care nu se aplică produselor achiziționate", mai precizează instituția dând câteva exemple: 

  • la achiziția de dezinfectanți de suprafețe au fost menționate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical.
  • la achiziția de dezinfectanți de nivel înalt pentru suprafețe critice prin ștergere au fost introduse standarde specifice dezinfectanților industriali.
  • la unii dezinfectanți nu au fost cerute standardele obligatorii, ci înlocuite cu altele. Mai exact, la dezinfectanții prin ștergere pentru blocul alimentar, nu s-au solicitat cerințele specifice.
Totodată, s-au descoperit mai multe nereguli la derularea programului de reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului SCJU Tg. Mureș cu finanțare  din fonduri europene (Prgramul Operațional Regional).

Corpul de Control a constatat că o parte a instrumentarului achiziționat și recepționat nu era utilizat la data controlului.

Inspectorii au găsit aparatura sigilată pentru secțiile de chirurgie ortopedie pediatrică și pentru sala de aplicare de ghips în timp ce personalul folosea în continuare un isntrumentar uzat și necorespunzător. Corpul de Control a desigilat instrumentarul și a dispus folosirea acestuia.

 

"În proiect și în caietul de sarcini sunt specificate 14 cabinete medicale care urmau să fie modernizate cu fondurile europene. Cu toate acestea, controlul a identificat alte două cabinete (planificare familială și reumatologie) care au fost dotate cu aparatură deși nu erau cuprinse în proiect sau în documentația de licitație",

 

informează Ministerul Sănătății.

De asemenea, echipamentul repartizat cabinetului de planificare familială (ecograf cu sondă vaginală) nu putea fi folosit pentru că avea instalat un sistem de operare versiune demo specific pentru cardiologie. Pentru a funcționa este necesară achiziționarea unei sonde tip Doppler și a softurilor pentru obstetrică-ginecologie. Cu același instrumentar au fost dotate și două cabinete de obstetrică-ginecologie.