Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, spune că una din soluțiile pentru reducerea risipei de alimente ar fi scumpirea mâncării, fiind de părere că românii nu apreciază alimentele la adevărata lor valoare, de aceea cumpără prea multă mâncare.

"S-au obișnuit să umple frigiderul și apoi constată că o mare parte din produse au depășit termenul. Recunosc că mi s-a întâmplat și mie. Așa cum se spunea că singura soluție de a reduce consumul de benzină și de combustibili fosili este să crească prețul, probabil că la asta se va ajunge și pe piața agro-alimentară. Când vei da pe un kilogram de carne prețul corect, în mod cert vei gestiona acest produs cu mult mai mare atenție", a spus ministrul.

Irimescu este de părere că ar trebui schimbate mentalitățile în ceea ce privește cumpărarea și consumul de alimente.

"Omenirea va ajunge la o criză alimentară și acest fapt a condus și la orientarea către ceea ce se aruncă și ceea ce se degradează, pentru că sunt două elemente diferite. Mai util ar fi să avem în vedere și modificarea mentalităților, în România. Cred că România are capacitatea de a rezolva această problemă. Avem un grup de lucru la nivelul ministerului, format din 25 de entități publice și private și sper ca, pe termen lung, să avem rezultate în combaterea risipei alimentare. Consumatorul trebuie să știe cum se comportă față de produs. Problema se pune tot mai acut pe viitor față de consumul de alimente. Știm cu toții că actualmente, în Uniunea Europeană, fără subvenții, nu s-ar putea produce produse la prețuri accesibile pentru consumatori", a afirmat ministrul.

Potrivit șefului de la Agricultură, în țările vestice există asociații care se ocupă de redistribuirea alimentelor aflate în apropierea termenului de expirare, la prețuri modice, pentru populația defavorizată.

"Deja în Vest s-au înființat forme care se ocupă cu redistribuirea alimentelor la prețuri modice pentru pătura săracă a populației, pentru a accesa alimente care sunt în termen de garanție și se mai pot consuma. Interesul nostru este să aruncăm cât mai puțin la coșul de gunoi", a mai spus ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, sumele care se pierd sunt foarte mari.

"Numai la câți bani se alocă în agricultură pentru subvenții, ne putem da seama de impact. Dacă ne uităm la bugetul european, circa 40 de miliarde de euro, anual, se cheltuiesc în agricultură. Sunt foarte multe soluții. Pe de altă parte, există riscul ca o mare parte dintre alimente să fie lăsate la un preț mare până la momentul expirării lor. Este extrem de important să dezvoltăm și soluții. Sigur, trebuie să gestionăm foarte bine și termenele la care expiră alimentele, dar și comportamentul nostru ca și consumatori. Poate vi s-a întâmplat ca un produs, care trebuie să stea la o anumită temperatură, a stat aruncat pe un alt raft, iar de bună credință îl cumperi și constați acasă că acesta nu mai e bun de consum", a afirmat Achim Irimescu.

În România, anual, 2,5 milioane de tone de mâncare este aruncată la gunoi, potrivit statisticilor, în condițiile în care 30% din populația țării trăiește cu lipsuri materiale.