Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat luni că, în urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al Culturii, Olexandr Tkacenko, a aflat că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson.

"Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson !Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată.Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina", a transmis ministrul printr-un comunicat de presă.

El a adăugat că a discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului, dar se așteaptă o decizia a oficialilor ucraineni în acest sens.

Pe 4 noiembrie, ministrul Culturii a declarat pentru Digi24.ro că îl va suna pe omologul său din Ucraina, pentru a găsi o soluție pentru salvarea Pisaniilor lui Ștefan cel Mare, despre care se crede că ar fi fost furate de soldații lui Putin în timpul evacuării din Herson.  

Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, susținuse anterior că pisaniile lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin.

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă care atestă evenimente de pe zidurile cetății, spune Popescu.