Ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat joi din funcție, transmit televiziunile de știri. Liviu Dragnea i-a propus Ecaterinei Andronescu postul, dar fostul ministru a declarat la Realitatea TV că nu i-a dat încă un răspuns.

"Consider că limba română și România nu se negociază", a explicat pentru Realitatea TV Valentin Popa.

Liviu Dragnea a avut o discuție cu Valentin Popa în cursul acestei dimineți. Popa și-a dat demisia pentru că nu a acceptat o OUG care să anuleze ordonanța criticată de toate minoritățile.

Popa a stârnit nemulțumirea UDMR în urma unei ordonanțe privind predarea limbii române. Potrivit unui articol din ordonanța adoptată luna trecută, "în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate".

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că protocolul de colaborare parlamentară cu PSD este în vigoare, dar nu va mai fi deschs niciun subiect până când Guvernul nu rezolvă problema ordonanței: "Sper că în această săptămână se va rezolva și atunci, sigur, putem lua prioritățile legislative și ale lor și ale noastre, le putem discuta. Până atunci, nu. Nu există acest subiect până când nu se va rezolva acea problemă”.

După discuția cu Popa, Dragnea a declarat că, de data aceasta, Kelemen Hunor are dreptate.

E a doua plecare din Guvernul Dăncilă, după ce, pe 31 august, ministrul Cercetării și inovării, Nicolae Burnete, și-a anunțat demisia fără a da nicio explicație.