RADET are o datorie față de ELCEN pe care trebuie să o achite, iar dacă acest lucru nu se petrece, ELCEN intră în incapacitate de plată și nu va putea livra agent termic și apă caldă către RADET, anunță ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

”Politizarea situației dintre ELCEN și RADET afectează ambele societăți în mod negativ. Repet ceea ce am mai spus și ar trebui să fie foarte bine cunoscut publicului: între cele două entități există o dispută economică pe care justiția a și tranșat-o în bună măsură. RADET are o datorie față de ELCEN pe care trebuie să o achite. Dacă acest lucru nu se petrece, ELCEN intră în incapacitate de plată și nu va putea livra agent termic și apă caldă către RADET. Nu este nevoie de politizarea situației pentru că acest lucru va amână plata datoriilor și, în consecință, Bucureștiul va fi cel care va suferi”, a scris, pe Facebook, ministrul Energiei, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut, miercuri, că există presiuni dinspre partea liberală din Guvern către ELCEN pentru a cere Primăriei Capitalei să plătească datoriile acumulate în zece ani, pentru a pedepsi bucureștenii că au votat cu PSD.

Victor Grigorescu a reamintit că în cazul ELCEN - RADET există o decizie a justiției pe care ambele părți trebuie să o respecte.

”ELCEN nu oprește apă caldă în București, dar RADET poate falimenta ELCEN și astfel să ajungem la o situație catastrofală”, a avertizat ministrul Energiei.

Elcen a adresat, luni seara, o notificare către PMB și RADET, din care reiese că toate sumele care vor fi virate de acum înainte de către Primăria Generală a Capitalei către RADET vor fi poprite de către Elcen, astfel încât angajații Regiei riscă să nu își mai primească salariile.

"Există o hotărâre judecătorească folosită — din punctul meu de vedere la extremă de către Elcen: până acum se ridica poprirea pentru 30% din sumele aflate în acest cont escrow, iar acum ni se aduce la cunoștință că, practic, niciun leu din aceste bugete nu va mai merge la RADET. Toate sumele vor merge în contul datoriei către Elcen", a declarat primarul general, Gabriela Firea, promițând că va găsi soluții astfel încât angajații RADET să își primească salariile.

Firea a precizat că în această situație sunt implicate instituții ale statului care trebuie să lucreze împreună pentru ca populația Capitalei să beneficieze de apă caldă și căldură.

Comentând situația, președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut că există o presiune care vine dinspre partea liberală din Guvern către ELCEN pentru a cere Primăriei Capitalei să plătească datoriile acumulate în zece ani, scopul fiind pedepsirea bucureștenilor care au votat candidații social-democrați la alegerile din iunie.