Ministrul mediului, Tanczos Barna, a declarat joi că biodiversitatea din Delta Dunării nu a fost afectată din cauza lucrărilor de dragare.

Măsurători pe 14 secțiuni transversale făcute pe brațul Chilia, pe o lungime de circa 100 km, arată că nu sunt modificări substanțiale cauzate de dragări.

"Măsurătorile confirmă faptul că debitele nu s-au modificat față de debitele statistice din ultimii ani, 10 - 20 de ani, în acea zonă. Confirmă, de asemenea, faptul că pe cele 14 secțiuni transversale nu sunt modificări substanțiale cauzate de dragări, dar trebuie subliniat faptul că aceste măsurători vizează 14 puncte, secțiuni transversale pe o lungime de aproape 100 de kilometri", a declarat Tanczos Barna, după ședința de guvern de joi.

Pentru a avea o concluzie generală e nevoie de acordul părții ucrainene, "care a fost promis și confirmat verbal în această săptămână la Ministerul transporturilor, ... astfel încât cele trei vapoare pregătite de Ministerul transporturilor să finalizeze această procedură de măsurare a adâncimii și de calculare a debitelor și să putem trage concluziile finale".

Acum se așteaptă și acordul scris cu privire la accesul celor trei nave pe întreaga lungime a brațului Chilia și a canalului Bîstroe. 

"Efectele, în niciun caz nu vin de azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări și România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea în Delta Dunării", a mai spus ministrul mediului. 

Tanczos Barna a mai spus că există și un raport recent al Apelor Române cu aceleași concluzii. Raportul "se referă strict la zona unde există ape teritoriale românești și nu se referă la canalul Bâstroe, care este în integralitate pe teritoriul ucrainean".

Scandalul Bîstroe a fost declanțat de ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, care a lansat o serie de acuzații la adresa Ucrainei, fără a avea niciun fel de dovezi.